Ennek igazolására 11 egészséges huszonéves férfit és nőt, valamint 10 hatvanas éveikben járó szintén egészséges személyt több mint egy hónapon keresztül állandó kontroll mellett alvás laborban tartottak. Szobáik ablaktalanok voltak a világítás tompa volt, úgy hogy nem voltak képesek elkülöníteni a nappalokat és éjszakákat egymástól. Három héten keresztül a napjaikat 28 órásra tágították – melyet természetesen nem vettek észre – és így előfordult, hogy néha a biológiai órájuk szerinti éjjel fogyasztották el ebédjüket és biológiai órájuk szerinti nappal aludtak. Ezt követően minden 24 órás perióduson belül 6 óránál kevesebb alvást engedélyeztek számukra. Ellenőrizték minden étkezésük előtt és után a vércukrukat, különféle stressz-hormon szintjüket, energiamérlegük alakulásást és étvágyukat. Az alvásmegvonás időszakában a nyugalom periódusaiban kevesebb energiát égettek el, mint amikor kielégítő mértékű volt az alvásuk és megemelkedett a vércukor szintjük. Korábban végezett vizsgálatok szerint az elégtelen alvás után a vércukor megemelkedik, mivel az izmok inzulin érzékenysége és ezáltal cukor felvétele csökken. A jelen vizsgálat arra utalt, hogy az ilyenkor fellépő inzulin rezisztencia csak egyike a jelentkező problémáknak.
Kevés alvás során a hasnyálmirigy nem tud elég inzulint termelni
A túl kevés alvás során a hasnyálmirigy is kifárad és nem tud elegendő inzulint termelni, bár ennek a mechanizmusa nem tisztázott. Az tehát ismételten bebizonyosodott, hogy a rövid, vagy megzavart alvás árt a szervezet anyagcseréjének. Jó hír viszont, hogy az életvitel, ezen belül a munkavégzés normalizálódása esetén a folyamatok visszafordíthatóvá válnak. A kutatók úgy vélik, a helyes étrend és a rendszeres fizikai aktivitás mellett a kielégítő mértékű alvás képezi az egészség megőrzésének harmadik pillérét. Viszont ha e három közül bármelyik alacsonyabb prioritást élvez, a másik kettő által nyerhető előny is gyengül. Mit lehet mondani ezek után a váltott műszakban dolgozóknak? Ha tehetik, ne harmad naponta éjszakázzanak, mert ez brutálisan árt az egészségnek, viszont sokkal előnyösebb, ha a műszak-váltásra havonta kerül sor. Ehhez a szervezet is jobban képes alkalmazkodni és érvényesülhet a fontos elv, hogy a szervezet biológiai órája szerint étkezzék az egyén.
Forrás: Science Translational Medicine