Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
Meleg időben szervezetünknek megnő a folyadékigénye. Mindenki tudja, hogy napi másfél-két liter vízre van szüksége, a legtöbben mégsem isznak ennyit. Kevesebben vannak, akik azt is tudják, hogy az elfogyasztott kávé vagy tea illetve az alkoholos italok nem számítanak bele ebbe a másfél-két literbe, sőt tulajdonképpen ki kellene vonni a megivott mennyiségből, hiszen a koffein és az alkohol éppen vizet von el a szervezetből. A másfél-két liter folyadéknak, amely melegebb idő, fizikai munka, vagy sportolás esetén akár két-két és fél literre is nőhet, víznek kell lennie, nem másnak.
Miért annyira fontos a víz?
(Video a víz körforgásáról: http://www.asvanyvizek.hu/viz_korforgasa)
Már általános iskolában megtanuljuk, hogy a víz alapvetően szükséges az élethez. Ennivaló nélkül akár 30 napot is kibírunk, víz nélkül azonban legfeljebb 3 napig élhetünk. De miért ilyen fontos ez az egyszerű anyag a szervezetünknek?
Nemcsak az ember, hanem minden élő szervezet nagy részben vizes oldatokból áll: az ember testének 60-70 százalékát víz alkotja, maguk a sejtek pedig mintegy 80 százalékban állnak vízből. A sejtek a vízen keresztül veszik fel az oldott tápanyagokat és az oxigént is, a víz szabályozza a testhőmérsékletet (gondoljunk csak az izzadásra), és az agyi folyamatokban, az agyunk egyes részei közti információcserében is jelentős szerepe van.
Mi történik, ha nem iszunk elegendő vizet?
Ha nincs elegendő víz a szervezetünkben, a méreganyagok koncentrációja is megnő, a szervezet gyakorlatilag „megmérgezi magát”. Ha nem iszunk eleget, teljesítőképességünk csökkenhet, sőt keringési zavarok is felléphetnek. A túl kevés víz első tünete a fejfájás lehet – tehát ha kezdődő migrént tapasztalunk, érdemes végiggondolni, eleget ittunk-e aznap, mielőtt a fejfájáscsillapítókhoz nyúlnánk.
Honnan tudhatjuk, hogy eleget iszunk-e?
A legegyszerűbben úgy tudhatjuk meg ezt, hogy megvizsgáljuk a vizeletünket és a bőrünket. Minél világosabb színű és enyhébb illatú a vizelet, annál hidratáltabb a szervezetünk, tehát ha a vizeletünk sötétsárga és erős illatú, akkor túl kevés vizet iszunk. Elégtelen folyadékbevitelre utal a száraz bőr és ajak, valamint a szájszárazság is; a fiatal korban apró ráncokkal teli kézfej egyértelműen a túl kevés vízivás következménye.
Különösen a nyári melegben oda kell figyelnünk a megfelelő vízbevitelre, ilyenkor a napi minimálisan ajánlott másfél liternél is többet igyunk. Legjobb, ha a finom magyar ásványvizek közül választunk, hiszen ezek olyan ásványi elemeket és sókat is tartalmaznak, amelyek létfontosságúak a szervezet számára, de amelyeket az izzadás következtében elveszítünk.
http://www.asvanyvizek.hu/fogyasztoi/mennyi_folyadekra_van_szuksegem
Tudjuk-e, milyen fontosak az ásványi anyagok?
Az izzadással nemcsak vizet, de ásványi anyagokat is veszítünk, ezt a sportolók jól tudják, és ezért igyekeznek mielőbb pótolni az elvesztett tápanyagokat. Nemcsak a sportolóknak, hanem mindenkinek figyelnie kellene erre, illetve a hasonló következményekkel járó hasmenéses megbetegedésekre is, amelyek szintén nyáron gyakoribbak.
Azt mindenki tudja, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működéséhez, azzal azonban már kevesebben vannak tisztában, hogy az ásványi anyagok legalább ilyen fontosak. Az ásványi anyagok nélkül ugyanis a a szervezet nem tudja beépíteni a vitaminokat, így azok sem tudják kifejteni hatásukat. Az élő szervezetek képesek néhány vitamin előállítására, ásványi anyagokat azonban semmiképpen nem tudnak szintetizálni, azokat tehát kívülről kell bevinni, a táplálkozás révén.
Az ásványi anyagok környezetünkben a kőzetekben vagy ércekben előforduló vegyületek. A talajba kerülnek, és onnan szívódnak fel a növényekbe illetve oldódnak ki az ásványvizekbe, ezek közvetítésével kerülnek a táplálkozási folyamatba. Az ásványi anyagok megfelelő mennyisége és aránya elengedhetetlen szervezetünk zavartalan működéséhez.
Hogyan juthatunk elegendő ásványi anyaghoz?
Az ásványi anyagok szervezetbe juttatásának legkézenfekvőbb módszere az ásványvízfogyasztás. Magyarország közismerten rendkívül gazdag ásványvizekben. A természetes ásványvíz hazánk nemzeti kincse, nagyon értékes, egészséges, eredeténél fogva tiszta, minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől és emberi beavatkozástól mentes, természetes élelmiszer.
Az ásványvizek élettani hatása
A természetes ásványvizek a táplálkozás, valamint általánosan az emberi szervezet életműködése szempontjából kedvező összetételben és kedvező mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, makro- és mikroelemeket. Kiváló szomjoltó hatásúak, természetes szénsavtartalmuk segíti az emésztést, ugyanakkor energiát nem tartalmaznak. Az ásványvizekben oldott formában lévő ásványi sók könnyebben szívódnak fel, illetve hasznosulnak a szervezetben.
Egészséges felnőttek korlátlan mennyiségű természetes ásványvizet fogyaszthatnak. Ihatjuk ugyanazt a fajta ásványvizet hosszabb ideig, vagy váltogathatjuk a különböző márkájúakat, így változatosabbá téve fogyasztásunkat.Sokan az ízük alapján különböztetik meg a vizeket. A természetes ásványvizek ideálisak fogyókúrázók és cukorbetegek számára, és nem jelentenek problémát tejfehérje- vagy tejcukor-allergia esetén sem, amikor is az ásványvizek fontos kalcium források lehetnek. Kiváló ásványi anyag forrás az ásványvíz az egyoldalúan táplálkozók, fizikai munkát végzők, sportolók és idős emberek számára.
A szomjúságot legjobban a szénsavas vizek oltják, ezek elősegítik a vizelet-kiválasztást és a húgyutak átöblítését, valamint gyomorgörcsoldó hatásuk is van. A refluxban szenvedők és a puffadásra hajlamosak viszont válasszanak a szénsavmentes ásványvizek közül, és kisgyermekeknek is a szénsavmentes illetve az alacsony ásványi só tartalmú vizeket kínáljuk.
http://www.asvanyvizek.hu/fogyasztoi/mindenre_gondol_a_termeszet
Milyen feltétele van annak, hogy egy vizet természetes ásványvíznek nevezhessenek?
(Video az ásványvizek palackozásáról: http://www.asvanyvizek.hu/palackozas)
Szigorú követelményeknek kell megfelelnie egy víz minőségének ahhoz, hogy természetes ásványvíznek nevezhessék, és ezt a megfelelőséget hivatalos hatóság, az Országos Gyógyhelyi és Gyógyfürdőügyi Igazgatóság elismerése bizonyítja. Csak az a víz lehet – úgy a hazai, mint az Európai Unió rendelete szerint – természetes ásványvíz, amely:
- védett vízadó rétegből származik,
- eredendően tiszta, szennyeződésmentes,
- összetétele ismert és állandó,
- összetevői csak meghatározott mennyiségben fordulhatnak elő,
- ásványi anyag és nyomelem-tartalmának köszönhetően egészségre kedvező hatású,
- szigorú mikrobiológiai követelményeknek kell megfelelnie,
- néhány fizikai eljárástól eltekintve nem szabad kezelni,
- a szén-dioxid kivételével nem szabad idegen anyagot adni hozzá
Mi biztosítja a természetes ásványvizek tisztaságát?
A természetes ásványvizekbe eredetüknél fogva nem kerülhet környezeti szennyező anyag, mert a vizet adó képződmény – a vízadó réteg – védett a felszíni szennyeződésekkel szemben. Az ásványvizek nemcsak, hogy védett vízadó rétegből származnak, de a vízadó kutakat meghatározott nagyságú védőterület is körülveszi. Mivel eredendően tiszta, tisztítást nem igényel. Minden kémiai és mikrobiológiai szennyeződéstől mentesek, kezeletlenül, emberi kéz érintése nélkül kerülnek a palackba, és semmiféle idegen, hozzáadott anyagot nem tartalmaznak. (A szén-dioxid nem idegen anyag, a legtöbb ásványvíz természetes állapotában is tartalmazza.)
Melyik a legjobb ásványvíz?
A „természetes ásványvíz” megnevezést egészségügyi hatóság engedélyezi; így minden természetes ásványvíz kifogástalan minőségű, különben nem kapná meg az elismerést. Különbséget tenni az ásványvizek között ásványianyag-tartalmuk, összetételük, ennek következtében ízük alapján lehet. Egészséges ember bármelyik ásványvizet korlátlan mennyiségben fogyaszthatja.
Melyik víz egészségesebb: a természetes ásványvíz vagy a tisztított víz?
A természetes ásványvíz eredendően tiszta, a tisztított víz valamilyen tisztítási eljárás eredményeként lesz az. A természetes ásványvíz természetes, a tisztított víz kezelt élelmiszer. A természetes ásványvíz ugyanúgy nem tartalmaz káros anyagokat és kórokozókat, mint a tisztított víz. A tisztított vízben – a tisztítási eljárástól függően – csökken a víz hasznos összetevőinek mennyisége. A természetes ásványvíz emberi kéz beavatkozás nélkül kerül palackozásra, eredendő tisztaságát palackba zártan is megőrizve. A fentiek alapján meg is kapjuk válaszunkat a feltett kérdésre.
http://www.asvanyvizek.hu/fogyasztoi/gyakran_ismetlodo_kerdesek
Forrás: asvanyvizek.hu