Az áfonya és a földiszeder beilleszthető a cukorbetegség gyógykezelésébe
Most a Illinois-i Egyetemen Elvira de Mejia professzor élelmiszerkémikus és élelmiszer toxikológus az áfonyából és földi szederből készült alkoholos italok tanulmányozása kapcsán érdekes felfedezést tett. Azt találta ugyanis, hogy az alkohol mentesített fermentált gyümölcsök az akarbóz gyógyszerhez hasonlóan optimálisan gátolni képesek a vékonybélben az alfa-amiláze és alfa-glukozidáze enzimeket, miáltal gátolják, ill. lassítják a cukrok felszívódását és ezáltal csökkentik a táplálkozást követő vércukor emelkedést. A vizsgálatok kiterjesztésével azt is kimutatták, hogy ezek a gyümölcsök nagymennyiségű antioxidánst, polifenolt és antrocianint tartalmaznak, melyek csökkentik a cukor- és szívbetegségben fokozott mértékű gyulladásos folyamatokat. E kettős hatás révén a megfelelő erjesztéssel előállított ízletes gyümölcs italok beilleszthetők lehetnek a cukorbetegség gyógykezelésébe, ill. a gyümölcsökből kivont hatóanyagok más élelmiszer termékekhez is hozzáadhatók. Hangsúlyozni szükséges, hogy a vizsgálati eredmények még csupán előzetesek és klinikai vizsgálatok végzése szükséges az optimális adagok megállapításához.
Forrás: Journal of Food Science, 2012. augusztus