A magas glikémiás indexű élelmiszerek növelik a 2-es típusú diabétesz kockázatát
Értelemszerűen az összes, szénhidrátot nem tartalmazó élelmiszernek nincs glikémiás indexe, mert a vércukrot nem emeli, viszont zömmel igen magas zsír- és/vagy fehérje tartalmúak, ezért magas a kalória tartalmuk is. A magas glikémiás indexű élelmiszerek (pl. fehér kenyér, fehér tészták, fehér rizs, pelyhesített burgonya és gabonaneműek, görögdinnye) rendszeres fogyasztása a 2-es típusú diabétesz fokozott kockázatával járhat együtt. Viszont a magas rosttartalmú szénhidráthordozók lassabban bomlanak le és fogyasztásuk alacsonyabb vércukorszinteket eredményez. An testsúly fenntartása érdekében azonban az alacsony glikémiás indexű ételek adagjaira is oda kell figyelni. A jelen cikk vizsgálatának tárgya 26 elhízott személy volt, akik esetében négyfajta diétát hasonlítottak össze. Ezek: magas glikémiás indexű-magas szénhidrát tartalmú, magas glikémiás indexű-alacsony szénhidrát tartalmú, alacsony glikémiás indexű-magas szénhidrát tartalmú és végül alacsony glikémiás indexű-alacsony szénhidrát tartalmú. A magas glikémiás indexű-magas szénhidrát tartalmú étrenddel szemben a másik három esetében alacsonyabbak voltak a vércukrok és alacsonyabb szintű volt az inzulin elválasztás is. Viszont mind a négyfajta étrend esetében egyforma volt a telítettség érzet és az éhségérzet. (Ezek után a nagy kérdés: melyik diétát javasoljuk a cukorbetegeknek. A helyes válasz talán: minél több alacsony glikémiás indexű és viszonylag sok szénhidrátot – 50-55 kalória% - tartalmazó étrend tűnik ideálisnak – a referáló megjegyzése).
Forrás: Diabetes Care 2012. augusztus