A körte típusú elhízás nem nyújt védelmet a cukorbetegség ellen
A metabolikus szindróma, melyre jellemző a hasi zsírszövet felszaporodása, ezáltal a haskörfogat növekedése, a HDL-koleszerinszint csökkenése és a magasabb triglicerid szintek, magas vérnyomás és a vele együtt járó inzulin rezisztencia növekedése révén a vércukorszintek megemelkedése valóban jelentős kockázati tényező a szív- és agyi érbetegségek szempontjából és ötszörös diabétesz kockázattal jár együtt. Egy UC Davis névre hallgató új vizsgálat nyomán, melynek vezetője Ishwarlal Jialal patológus professzor arra a következtetésre jutottak, hogy csupán mítosznak tekintendő az a vélekedés, hogy a körte típusú elhízás védelmet nyújt a cukorbetegség ellen. Azt találták ugyanis, hogy a metabolikus szindróma kezdetén lévők esetében a tompor zsírszövetében fokozódik a chemerin nevű fehérje és csökken az omentin-1 nevű fehérje termelődése, mely együtt jár egyéb gyulladást jelző fehérjék (pl. CRP) szintjének emelkedésével, valamint a magas vérnyomással, a csökkent HDL-koleszterin szintekkel és a magas triglicerid szintekkel. A chemerin szintek így a metabolikus szindróma biomarkerei lehetnek. Jó hír, hogy a testsúly időben történő csökkentésével a kóros folyamatok normalizálódhatnak. A vizsgálatba egyébként 45 korai metabolikus szindrómás és 30 kontrollként szolgáló személyt vontak be, közülük senkinél nem állt fenn szív-érrendszeri megbetegedés. A korai metabolikus szinrómásokkal – a kontrolokkal ellentétben – magasabb chemerin és alacsonyabb omentin-1 szinteket találtak és ez teljesen független volt a testtömeg indextől és a haskörfogattól. A szerzők azt remélik, hogy a chemerin, mint a kóros folyamatok jelzője, fontos diagnosztikus eszköz lehet a jövőben, de ennek eldöntéséhez még nagy esetszámú vizsgálatok szükségesek.
Forrás: Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism 2013 márciusi szám. online