Rák
A kapszaicin rákos sejtekre gyakorolt hatását is évek óta tanulmányozzák. A kutatások szerint a kapszaicinben található hatóanyagok kedvezőek a prosztata-, a tüdő-, az emlő- és a bőrrák kezelésében, lassítják a rákos sejtek növekedését, sőt bizonyos esetekben el is pusztítják azokat. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérése is alátámasztja ezt az elképzelést: minél több csípős ételt, illetve chilipaprikát fogyasztanak egy országban, annál alacsonyabbak a daganatos betegségekkel összefüggő halálozások. A kapszaicin erős méregtelenítő és antioxidáns is egyben, azaz segíti a szervezetet, hogy megszabaduljon a karcinogén anyagoktól.
Bármennyire is meglepő, a csípős ételek nemhogy rosszat tesznek a gyomorbántalmaktól szenvedőknek, hanem kifejezetten elősegíthetik a gyógyulást. A kapszaicin ugyanis fokozza a gyomor nyálkahártyájának vérellátottságát, így segítve elő a gyógyulást.
Az egyszerű vagy a krónikus nátha ellen is hatékony lehet egy jó csípős leves vagy egy tál chilis bab: a kapszaicin irritálja a nyálkahártyát, segít megszabadulni az orrban lévő váladéktól és felszabadítja a légutakat is.
Forrás: http://www.hazipatika.com/