A gyorshatású inzulinok közti különbség
Betegeinknek szoktuk azt tanácsolni, hogy ha az étkezés előtti vércukor érték 4 mmol/l alatt van, ne étkezés előtt, hanem közvetlenül utána adják be az ultra gyorshatású inzulin adagjukat. Most japán klinikusok Ohta A vezetésével azt vizsgálták, hogy van-e különbség kétfajta ultra gyorshatású inzulin étkezés utáni vércukorszintre gyakorolt hatása között, ha az aszpart inzulint étkezés előtt, a glulizin inzulint pedig étkezés után adagolják napi egyszeri hosszú hatású glargin bázis inzulin analóg mellett alkalmazott napi háromszori étkezési inzulin kezelés keretében. Tizenkét 2-es típusú, kórházban ápolt cukorbeteg esetében 2-2 napig folyamatos vércukorszint ellenőrzéssel vizsgálták a kétféle módon adagolt kétféle inzulin étkezés utáni vércukorszintekre gyakorolt hatását.
A glulizin inzulin étkezés utáni adásának lehetősége
Azt találták, hogy sem az étkezés utáni vércukorszintek esetében, sem pedig a hipoglikémiás vércukor értékek fellépése vonatkozásában nem volt különbség a kétfajta inzulin között. A vizsgálók kiemelték, hogy az étkezés után adagolt glulizin inzulin (mely a 3 közül a leggyorsabb hatású) étkezés utáni adásának külön előnye, hogy a már ténylegesen elfogyasztott szénhidrát mennyiségnek megfelelően lehetett megállapítani az inzulin adagokat. Ez volt az első vizsgálat, mely pontosan igazolta a glulizin inzulin étkezés utáni adásának lehetőségét. (Lásd a mellékelt ábrát.)
Forrás: Endocrin J. 2012. október 6