Zsírdús vacsora esetében nő az inzulinigény
A Joslin Klinikán Howard Wolpert vezetésével mesterséges hasnyálmirigy segítségével azt igazolták, hogy a szénhidrátok mellett figyelembe kell venni más tápanyagok inzulint igénylő, ill. vércukor emelő hatását is. Kilenc 1-es típusú idősebb (átlag 56 éves) cukorbetegnél végezték el vizsgálataikat. A betegek reggel és délben alacsony zsírtartalmú ételt fogyasztottak, vacsorára pedig egyszer alacsony, másszor magas zsírtartalmú, de azonos szénhidrát- és fehérje tartalmú ételt kaptak. 18 órán át mesterséges hasnyálmiriggyel adagolták az inzulint, vagyis pontosan az aktuális vércukorszint függvényében adta a megfelelő inzulin adagokat az inzulinpumpa. Azt találták, hogy míg a zsírszegény vacsora alkalmából átlag 9 E volt az inzulin igény, a zsírdús vacsora esetében ez 12,6 E-re, azaz 42%-kal nőtt és ez az emelt inzulin igény a vacsorát követően 8-10 órán keresztül fennmaradt. Bár az eredmények véglegesítéséhez további, nagyobb esetszámon végzett vizsgálatok szükségesek, a továbbiak során feltétlenül szükséges e tényre felhívni cukorbetegeink figyelmét, különös tekintettel a többnyire zsírdús magyar étkezésre és a sokszor megmagyarázhatatlan étkezés utáni vércukor emelkedésekre – a referáló megjegyzése).
Forrás: Diabetes Care, 2013. április, online