Az omega-3 zsírsavak többszörösen telítetlen zsírok, amelyekről úgy gondolják, hogy számos egészségügyi előnyük van. Korábbi tanulmányok szerint ezek potenciálisan segíthetnek az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében. A zsírok táplálékforrásai közé tartoznak az olajos halak, például a lazac, a makréla, a tonhal és a szardínia, valamint a növényi olajok, mint a lenmag, repce és szójaolaj.
Az omega-3-kiegészítőknek a 2-es típusú cukorbetegség kialakulására és kezelésére gyakorolt hatásainak értékelésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 80 tanulmány áttekintését rendelte el. Összesen 58 000 résztvevőt vontak be, akiknek 4% -ánál 2-es típusú cukorbetegség alakult ki. Azokat, akiket véletlenszerűen választottak a kiegészítők szedésére, ugyanolyan kockázattal diagnosztizálták, mint azt a kontrollcsoportot, melynek tagjai nem szedtek halolaj-kiegészítőket.
"Azt találtuk, hogy nincs bizonyítható értéke annak, hogy a hétköznapi emberek az omega-3-olajkiegészítőket szedik-e a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésére vagy kezelésére" - mondta Julii Brainard, PhD. „Azt is szerettük volna megtudni, hogy a több omega-3 bevitele hasznos lehet-e azoknál az embereknél, akiknek alacsony az omega-3 bevitele – mivel a több omega-3 nagyobb valószínűséggel hasznos alacsony fogyasztású felnőtteknél. De sajnos a legtöbb vizsgálat nem jelentette a résztvevők omega-3 szintjét a vizsgálat kezdetén, ezért még mindig nem tudjuk. "
Douglas Twenefour, a brit nonprofit Diabetes UK gondozási helyettes vezetője szerint az omega-3 zsírok létfontosságúak az általános egészségi állapot szempontjából, és ezek megszerzésének legjobb módja az, ha hetente legalább két adag olajos halat esznek, nem pedig kiegészítőket vesznek be.