Előnyös a sárgarépa és narancs fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben
Ugyanakkor irodalmi adatok amellett szólnak, hogy az E vitaminban lévő gamma tokoferol fokozza a cukorbetegség kockázatát, jóllehet az E vitamint is tartalmazó növényi magvak, köztük a dió fogyasztása mindenképpen egészséges. A 2-es típusú cukorbetegségre való hajlam nagyon sok (legalább 18 fajta) gén kombinációjától függ, ezért mozognak olyan széles skálán a betegség megjelenési formái. Az Egyesült Államok lakosságának 50-60%-ánáltalálható meg pl. a SLC30A4 gén, mely szoros kapcsolatban áll a diabétesszel. Patel és munkatársai cukorbetegeknél és normális anyagcseréjű egyéneknél ötfajta anyag, köztük tokoferol és béta-karotin szintjét vizsgálták és a különbségekből is vonták le következtetéseiket. Egy folyamatban lévő állatkísérlet előzetes eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy a béta karotinnak kifejezett védő hatása van a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben. (Már ezért is előnyös a sok sárgarépa és narancs fogyasztása – a referáló megjegyzése).
Forrás: Journal Human Genetics, 2013. január