Céklás brownie
Hozzávalók
• 500 g egész nyers cékla (3-4 közepes cékla)
• 100 g sótlan vaj, plusz a tepsihez kikenéshez
• 200 g tábla étcsokoládé (70% kakaó)
• 1 tk. vanília kivonat
• 250 g barna cukor
• 3 tojás
• 100 g liszt
• 25 g kakaópor
Elkészítés
• 1. LÉPÉS
Viselj egy pár gumikesztyűt, hogy megakadályozd a cékla lila foltjait a kezeden és hámozd meg a céklát – körülbelül 400 g húsra lesz szükséged. Vágjuk durvára és tegyük egy nagy tálba. Adj hozzá egy pici vizet, fedd le fóliával, majd tedd mikrohullámú sütőbe magas fokozaton 12 percig, vagy amíg teljesen megpuhul.
• 2. LÉPÉS
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, légkeverésre. Amíg sül a cékla, vajazz ki egy 20x30cm-es tepsit vagy kis sütőformát. A csokoládét durvára vágjuk, a vajat pedig kockákra vágjuk. A megfőtt céklát szitára borítjuk, a felesleges folyadékot lecsepegtetjük, majd a csokoládéval, a vajjal és a vaníliával aprítógépbe vagy turmixgépbe tesszük. Addig keverjük, amíg a keverék olyan sima nem lesz, amennyire csak lehet.
• 3. LÉPÉS
A cukrot és a tojást egy nagy tálba tesszük, majd elektromos kézi habverővel sűrű, halvány színűre és habosra keverjük, körülbelül 2 perc alatt. A tálba kanalazzuk a céklakeveréket (ebben a fázisban nem lesz túl szép, de nekem elviselhető látvány), majd egy nagy fémkanállal a felvert tojásba forgatjuk. Próbáljon meg annyi levegőt megőrizni a keverékben, amennyit csak lehet. Szitáljuk bele a lisztet és a kakaóport, majd óvatosan forgassuk bele, hogy sima tésztát kapjunk.
• 4. LÉPÉS
Öntsük az előkészített formába, és süssük 25 percig, vagy amíg az egész megsül, úgy, hogy enyhén ragacsos maradjon tűpróbánál. A tepsiben teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.
Édesburgonyás brownie
Hozzávalók
• 2 (kb. 400 g) édesburgonya, félbevágva
• 100 g sótlan vaj, kockára vágva
• 200 g étcsokoládé apróra vágva
• 125 g barna cukor
• 2 tojás, felvert
• 2 tk vanília kivonat
• 100 g liszt
• 25 g kakaópor
• 1 tk őrölt gyömbér
• 100 g étcsokoládé a tetejére
Elkészítés
• 1. LÉPÉS
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra légkeverésen és béleljünk ki egy négyzet alakú 20x30 cm-es brownie formát.
• 2. LÉPÉS
Csomagold be az édesburgonyát alufóliába, tedd egy tepsire, és süsd 35-45 percig, vagy amíg meg nem puhul.
• 3. LÉPÉS
Ha már eléggé kihűlt ahhoz, hogy kezelni tudd, kanalazd ki a húst, és mérj 200 g-ot egy tálba. Majd egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat és az apróra vágott csokoládét alacsony lángon, rendszeresen megkeverve.
• 4. LÉPÉS
Adjuk hozzá a barna cukrot az édesburgonyához, verjük simára és keverjük hozzá az olvasztott csokit és a vajat.
• 5. LÉPÉS
Lassan keverjük hozzá a felvert tojást, majd a vaníliakivonatot. Szitáljuk bele a lisztet, a kakaóport és az őrölt gyömbért, és jól keverjük össze. Belekeverjük a csokireszeléket, beleöntjük a brownie formába, és elsimítjuk a tetejét.
• 6. LÉPÉS
Sütőben 20-25 perc alatt megsütjük, addig amíg a közepén kicsit puha marad. A tepsiben kihűtjük, majd kivesszük és kockákra vágjuk.