Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
Zöldség és gyümölcs
Az utóbbi évtizedben felismerték, hogy az élelmiszerek egy csoportja védelmet nyújt a sejtek oxidációjával szemben. Antioxidáns hatásúak a gyümölcsök és zöldségek azon természetes összetevői, amelyeknek az élénk színüket köszönhetik. Ilyenek általában a vitaminok, de a gyümölcs- és zöldségfélék nagy része antioxidáns hatású nyomelemeket (króm, szelén, cink, stb.) is tartalmaz.
Cukorbetegség és a króm hiánya
A króm hiánya gyakran kimutatható a cukorbetegeknél, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknél. Az élelmiszerek közül a legjobb krómforrások: a húsok, a teljes értékű gabonafélék, a hüvelyesek és a fűszerek. A króm hatására a cukorbetegek kevesebb inzulinnal tudják fenntartani a jó vércukorértéket, emellett javul a vérzsír, a triglicerid és a koleszterin értéke. A króm gátolja a szervezetben kialakuló gyulladásos válaszreakciót is. Mindezek együttesen késleltetik az érelmeszesedés kialakulását.
A cukorbetegség megelőzése és enyhítése
Bár a húsok, a sajtok, a teljes értékű gabonafélék és a gabonatermékek jó cinkforrások, mégsem ritka a cinkhiány. Ennek oka lehet, hogy a vizelethajtó gyógyszerek szedése során vagy cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatt a cink a normálisnál nagyobb mennyiségben távozik a vizelettel. A cinknek szerepe van a normális cukoranyagcsere központi szerepet játszó hormonjának - az inzulinnak - a működésében. Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt vitamin- és ásványianyag-tartalmuk miatt, hiszen alkalmasak arra, hogy elősegítsék az egészség megőrzését, megelőzzék vagy enyhítsék a betegségeket.
Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt
Forrás: stop.hu