Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Diabetes Portál


Szerző: ZH


A csomagolóanyagok miatt veszélyes vegyületeket is megeszünk

Az élelmiszerek csomagolásának látszólagos biztonságával ellentétben, kevéssé ismert tény, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek jelentős kockázatot hordoznak egészségünkre.

csomagolóanyagok veszélyes

Rengeteg veszélyes vegyület kerül a szervezetbe a csomagolt ételekről


Az élelmiszerek csomagolásának egyik alapvető funkciója az élelmiszer-biztonság fenntartása, de vajon mennyire vagyunk tudatában annak, hogy a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek mennyisége életünk során közel fél kilogrammra tehető? Ez a cikk részletezi ezeknek a vegyületeknek az egészségünkre gyakorolt potenciális kockázatait, valamint ad néhány tanácsot arra, hogyan minimalizálhatjuk ezeknek az anyagoknak az expozícióját.

 


Miért van szükség a csomagolásra és milyen kockázatai vannak?


A csomagolás nemcsak az élelmiszerek egyben tartásáért és védelméért felelős, hanem kulcsszerepet játszik az élelmiszer-biztonság fenntartásában, a környezeti hatások elleni védelemben, valamint a fertőzés és szennyeződés minimalizálásában. Azonban a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, mint például monomerek, oligomerek, antioxidánsok, lágyítók és nehézfémek, károsíthatják az emberi anyagcserét, hormonháztartást és akár hosszabb távon vese- és májelégtelenséget is okozhatnak.

 


Nyolcvan év alatt akár 400 g csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk


Életünk során akár 400 grammnyi csomagolóanyagot is elfogyaszthatunk. Ezek az anyagok hosszú távon, ám kis mennyiségben szabadulnak fel, és potenciálisan veszélyeztethetik egészségünket, például a vesék, máj és az immunrendszer károsodásán keresztül. Gyermekkorban pedig megzavarhatják a nemi jellegek zavartalan kialakulását.


Laboratóriumi vizsgálatok szerint, amelyek élelmiszerek csomagolóanyagaiban lévő anyagok kioldódását elemzik, ez a folyamat az élelmiszer és a csomagolóanyag határán, diffúzió révén történik. A laboratóriumokban alkalmazott vizsgálati módszerek hatékonyan szűrik ki az élelmiszerek csomagolására alkalmatlan vagy akár mérgező anyagokat, növelve ezzel a csomagolt élelmiszerek biztonságát.

 


Jogszabályok és a gyártók felelőssége a csomagolóanyagokat illetően

 

Az EU-ban az élelmiszerekkel érintkező anyagokra vonatkozóan szigorú szabályozások érvényesek az élelmiszerbiztonság fenntartása érdekében. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló törvények szabályozzák az élelmiszerrel érintkező anyagok előállítását és ellenőrzését. A gyártóknak rendelkezniük kell a megfelelőséget bizonyító dokumentációval és rendszeres laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy az általuk előállított csomagolóanyagok megfeleljenek az érvényes előírásoknak.

 


A jövő csomagolása:


Egy új technológia, mint az interaktív csomagolóanyagok, amelyek érzékelik a környezeti tényezőket, és az ehető csomagolás, amelyek a jövőben akár alternatívát is jelenthetnek a hagyományos csomagolóanyagoknak, lehetnek a megoldás erre a problémára. Emellett az intelligens, nano-jelzőrendszereket tartalmazó csomagolóanyagok is egyre inkább teret hódítanak, melyek érzékelik és jelzik az élelmiszerekben bekövetkező változásokat.

 

Így kerülheted el a rosszul csomagolt termékeket


Végül pedig néhány tanácsot adnánk, amelyek segítenek minimalizálni az élelmiszerek csomagolóanyagaiból származó kockázatokat. Ilyenek a csomagoláson feltüntetett tárolási útmutatások betartása, az erős hő és fényhatások elkerülése, valamint az élelmiszerek csomagolását csak akkor változtatni, ha szükséges.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Gonokokkusz

A gonorrea kórokozóját 1879-ben Albert Neisser fedezte fel. A kávébab alakú, kb. egy mikron... Tovább

Aszpartam

   Mesterséges édesítőszer, mely kb. 300-szor édesebb mint a cukor. Hőre bomló,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, 3-as típusú cukorbetegség, bulvár, színes hír, cukorbetegség megelőzése, egészséges életmód, étkezés, diéta, inzulin, Kutatás, terhességi cukorbetegség