Cukor helyettesítése lekvárokban, dzsemekben, befőttekben
Nincs is jobb a házi lekvároknál. Sokkal gyümölcsösebb az ízük, mint a bolti változatoké és természetesen tudjuk, hogy miből készülnek. Ha saját magadnak főzöl lekvárt, akkor két módszer közül választhatsz: sima főzés és pektines. A lekvárok már önmagukban elég magas szénhidrát tartalommal rendelkeznek, ezért nem feltétlen szükséges extrában még cukrot is hozzáadni.
A boltban vásároltak többnyire mind cukrosak és tartósítószert is tartalmaznak. De cukor nélkül is lehet tartós lekvárt készíteni, bár ez némi gyakorlatot és türelmet igényel.
Bogyósak, alacsony szénhidrát tartalommal
Az összes gyümölcs közül a bogyósak azok, amelyeknek a legalacsonyabb a szénhidrát tartalmuk, azonban belőlük is lehet nagyon finom, ízes lekvárokat készíteni cukor nélkül. Ha alacsony szénhidrát tartalmú étrendet folytatsz, ez a legjobb választás.