Néhány megfontolás mielőtt elkezdenéd
Mivel a cukor általában arra szolgál, hogy a mikroorganizmusok szaporodását gátolja, ezért az olyan lekvárokat, amelyekbe nem teszünk cukrot, érdemes hűteni. Általában két hétig hűtőben is eltarthatóak, ezen felül fagyasztóban kell tárolni őket.
Sima főzés
A legegyszerűbb módszer, amikor a gyümölcsöt némi víz hozzáadásával megfőzzük. Nagyjából 3 órán keresztül kavargatva hagyjuk főni. Ekkor elpárolog a víztartalmának egy része és egy csésze gyümölcsből nagyjából 1/2 csésze lekvár lesz. Ilyenkor lehet adni hozzá édesítőszert ha nem találjuk elég édesnek, de lehet teljesen natúran is főzni.
A magasabb pektin tartalmú gyümölcsöket érdemes ilyen módszerrel készíteni, mint a szilva, kajszibarack, alma, ribizli. A főzés időtartamától is függ a lekvár sűrűsége.
Pektines módszer
Vannak olyan gyümölcsök, amelyek alacsonyabb pektin tartalommal rendelkeznek, és ilyenkor elkél a segítség, ami pektin formájában érkezik. Ezt főzés közben a gyümölcshöz kell adni. Válassz egyszerű, cukormentes pektint. 60g pektin nagyjából 10 kg gyümölcs befőzéséhez elegendő. Ehhez extrában érdemes még citromsavat, citromlevet is adni, amelytől szebb színűek és tartósabbak lesznek a lekvárok.
Alacsonyabb pektin tartalmú gyümölcsök a szamóca, eper, cseresznye, meggy, kivi, narancs.
Forrás: tudasfaja.com