Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
A répacukor
A természetben előforduló táplálékok zöme tartalmaz természetes szénhidrátot, ám nem mindegy, hogy ez milyen típusú, és miben mennyi található. A cukor káros hatásait legfőképp a diabéteszes betegek ismerhetik, enyhébb formában csak a répacukorról kell lemondani (ebből készül a boltokban kapható kristálycukor), de gyakoribb, hogy a cukorbeteg embernek mindennemű szénhidrát fogyasztását korlátoznia kell. Vajon miért veszélyesebb a répacukor, mint például az édesítésre szintén használt gyümölcscukrok? Egyszerű: a zacskóban kapható kristálycukor 95 százaléknyi cukrot tartalmaz, míg nyersanyagként még csak 18 százalékot. A gyümölcscukrokat azonban nem lehet ennyire töményen kapni, ráadásul a felszívódás is eltér a répacukortól.
A cukor
A cukor tehát elsősorban - és a legtöbb ember által ismerten - a cukorbetegség okozója tud lenni. A szervezetben található inzulin egy bizonyos mennyiség után már képtelen megbirkózni a hatalmas töménységű cukrot, ezért a fel nem dolgozott cukor lebomlás nélkül rakódik le a vérben. Sajnos mivel ennek a betegségnek nincs érezhető tünete, sokszor csak akkor derül ki, amikor már igazán nagy a baj, segíteni jobb esetben még lehet némi gyógyszeres kezeléssel, de előbb-utóbb csak a legszigorúbb diéta mellett is nehéz elkerülni az inzulin mesterséges bevitelét - amit a cukrosok csak "szúrásként" emlegetnek.
Cukorbetegség
Pedig a cukorbetegségnek is vannak előjelei, csak a tünetek hiányában ezt ritkán veszik észre, akkor is inkább véletlenül. A szervezet ugyanis a túlzott cukorbevitelre első lépésben fokozott inzulintermeléssel válaszol. Ezt azonban csak külön kérésre ellenőrzik a laborvizsgálat során, hisz inkább csak a vércukor szintjét szokták figyelni. Márpedig amíg a hasnyálmirigy tartani tudja a megnövekedett inzulinigény kielégítését, addig a cukorszinten nem látszik a változás. A változás akkor válik igazán láthatóvá, amikor az inzulin már nem képes tartani a lépést a bevitt cukor mennyiségével, majd a hasnyálmirigy is fokozatosan "elfárad", a sajátinzulin termelése pedig leáll.
A cukorbetegség és a túlzott cukorfogyasztás
A cukorbetegség mellett azonban a túlzott cukorfogyasztás egyéb betegséget is okozhat. A szervezetbe jutva a nem megfelelően lebontott cukor magától kezd el bomlani, ám a szervezetben végbemenő cukor-erjedés során alkohol képződik, amely a májra és az idegsejtekre különösen rossz hatással van. Nem véletlen, hogy sokszor az antialkoholista személyeknél is májnagyobbodás alakul ki, ha cukorbetegség lép fel, és nem kezelik megfelelően. Ráadásul ez kihat a bőrre és a látásra is, a cukorbetegség egyik első szövődménye épp a látás romlása.
Kockázati tényező
Kockázati tényező a cukor nem megfelelő felszívódása a szívinfarktusban. Igaz, ezen betegség esetében nagyobb jelentőséget tulajdonítanak a túlzott zsírfogyasztásban, amely a koszorúér-elmeszesedéshez vezet, de ezt a teóriát cáfolja két kelet-afrikai törzs példája, amely tagjai meglehetősen magas mennyiségben fogyasztanak zsírt, a szívinfarktust mégsem ismerik - írja a Manifesztum című lap. Velük szemben állnak viszont azok a népcsoportok, ahol ugyan minimális a zsír fogyasztása, ám viszonylag magas az infarktus - ott valójában a cukorból fogy magas mennyiség. A magyarázat itt is rendkívül egyszerű: a cukor jobban megköti a koleszterint - vagyis a vérzsírt, tehát a kis mennyiségű zsírbevitel is többszörös hatást vált ki, ha mellette magas a cukorszint a szervezetben.
A cukorbetegség és az elhízás
Nem nehéz kitalálni az összefüggést ezen előzmények ismeretében a cukorbetegség és az elhízás között, mivel a fokozott zsírvisszatartás miatt a testsúly fokozatosan növekedni kezd. Érdekesség: a cukorbetegséget már a kezdeti fázisban ki lehet mutatni, ha tehát minden különösebb előjel nélkül valaki hízni kezd, majd a diéta sem segít (vagy csak minimális mértékben), érdemes arra is odafigyelni: nem a megnövekedett cukormennyiség okozza-e a problémát? Ha a vércukorszint megfelelő, ám az inzulin mennyisége a normális értéket messze meghaladja, az arra utal, hogy valóban több a cukor a kelleténél, ám egyelőre a szervezet még le tudja bontani. Ilyenkor szigorú diétával és némi gyógyszeres kezeléssel a folyamat visszafordítható, mielőtt kialakulna a hasnyálmirigy végső "elromlása".
Emésztőrendszeri panasz
Érdekes, bár nem meglepő, hogy rengeteg emésztőszervi panasz szinte magától elmúlik, amint csökken a cukorbevitel a szervezetbe. A test ugyanis egy finoman összehangolt műszer, amely az evolúció során a természet feltételeihez igazodva állt össze, a mértéktelen cukorfogyasztás viszont a legkevésbé sem hasonlít a természetes szintre. Ha tehát a szervezet lehetőség szerint minél inkábba természeteshez közeli arányban és mennyiségben jut az egyes táplálékokhoz, egyéb beavatkozás nélkül is sokat javul a beteg állapota, ezáltal pedig a közérzet is érezhetően jobbá válik.
A cukor és a köszvény
A cukor a vérben található húgysavtartalmat is megköti, ez további elváltozásokhoz: köszvényhez (ízületi fájdalmak) és csontritkuláshoz vezet. A rákos elváltozásokkal kapcsolatban is összefüggést mutattak ki a kutatók, bár ez esetben arra a következtetésre jutottak, hogy az élelmiszerek minél nagyobb finomításon mennek keresztül, annál inkább növelik a rák kialakulásának kockázatát. A cukorbetegeknél a másik jellemző tünet az ingerlékenység - ez a B1-vitamin elvonása miatt alakul ki. A szervezetben ugyanis ez a vitamin nyugtatólag hat, ám a cukor leköti ezt az elemet, ráadásul nemcsak idegesebb lesz a beteg, hanem a koncentrációban is zavarok léphetnek fel.
A cukor és a mellékvese
Mivel a cukor közvetlenül hat az inzulinszintre, így a hormonháztartást is felboríthatja, ez pedig a mellékveséket károsítja. Közben pedig nemcsak ezért, de a szervezetben felgyülemlő, úgynevezett pirosszőlősav következtében a cukros ember fáradékonysággal, levertséggel küzd - nemcsak fizikailag, de lelkileg is ingadozóvá válik.
A legvégső esetben a magas vércukorszint a vérlemezkék összetapadása miatt trombózishoz vezethet, ez pedig halálhoz.