Az alkohol befolyásolja a cukoranyagcserét, így fogyasztásánál a cukorbetegeknek körültekintőnek kell lenniük. Nem javasolhatók fogyasztásra az alkohol mellett sok cukrot is tartalmazó alkoholos italok (édes pezsgők, édes borok, tokaji aszú, édes szamorodni, likőrök, vermutok, unikum) mert erősen emelik a vércukorszintet. Korlátozva fogyaszthatóak, azok amelyek a vércukor szintet enyhén emelik. Ilyenek a sör, félszáraz bor, félszáraz pezsgő, száraz Martini.
A cukrot nem tartalmazó alkoholos italokkal (tömény italok, száraz borok, diétás sör) kapcsolatban tudni kell, hogy az alkohol gátolja a máj cukorleadó képességét, és ily módon hypoglikémiát okozhat. Ezért ha Ön tömény szeszes italt fogyaszt, egyidejűleg szénhidrátot tartalmazó ételt is kell ennie. Az alkoholos italok csak ritkán és minimális mennyiségben ajánlhatók fogyasztásra.
Meg kell jegyeznünk, hogy az alkohol energia tartalma igen magas: 1g alkohol elégetése során a szervezetben 7kcal energia keletkezik.
A dohányzásról minden cukorbeteget lebeszélünk, mert esetükben az érrendszeri szövődmények egyébként is megnövekedett kockázatát a dohányzás további 3-5 szeresére növeli!
Folytatása következik: a cikksorozat következő részében a diétás élelmiszerekről lesz szó.