3. Fogszuvasodás
A szájban előforduló baktériumok a cukrokat használják fel táplálékként és melléktermékként savakat termelnek. Ezek a savak bontják a fogzománcot, majd lyukat képeznek a fogban.
4. Állandó cukoréhség
A szervezet úgy reagál a cukorra, mint egy drogra. Folyamatosan többet szeretne belőle, hogy ugyanazt a hatást tudja elérni általa. Lehet, hogy nem vesszük észre, hogy cukorra vágyunk, amikor egy kiflit szeretnénk megenni, hiszen egy ételnek nem kell ahhoz édesnek lennie, hogy a cukoréhséget kielégítse.
A magas cukortartalmú élelmiszerekről kimutatták, hogy ugyanúgy aktiválják az agy jutalmazásközpontját dopamin felszabadításával, mint a függőséget okozó drogok.
5. Kevés energia
A cukor fogyasztását követően a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel, hogy segítse a glükóz bejutását a sejtekbe, vagyis az energia rohamát tapasztalhatjuk. Ahogy ezt felhasználjuk, energiaszint csökkenést tapasztalunk meg, ekkor a szervezet még több cukrot igényel, hogy újrakezdhesse a ciklust. Minél magasabb a cukor kiugrás, annál mélyebb a kimerülés, lecsökkenés.