Nagyon sok embernek nagy kedvence a jó sok csokival készített cukros brownie nagy adag vaníliás fagyival. Viszont ezekről egy cukorbetegnek le kell mondania, de mivel annyi recept kering a neten, így hoztam egy olyan receptet, ami belefér mindenkinek az étkezésébe és szinte megkülönböztethetetlen az ízvilága. Természetesen ezt is lehet finom cukormentes fagyival tálalni és isteni cukormentes csokiszósszal. Eheted akár melegen, hidegen, tele csokival, gyümölccsel, fagyival, de akár cukormentes karamellel is.
Írott források 1897-ben említették először. A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownierecept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Igazából mivel egy nagyon egyszerű süteményről van szó, így bárki akár egy kezdő is el tudja készíteni könnyedén. Ha Chicagóba visz az utunk, feltétlenül kóstoljuk meg az eredeti brownie-t, innen származik ugyanis, a tortánál kisebb méretű sütemény receptje.
Hogy mi a titka a jó brownienak?
Nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad és nem lesz jó ragadós, omlós sütemény belőle. Már a nyers brownie tészta is fenséges és ellenállhatatlan és ha elkezded érezni a könnyen felismerhető brownie illatot a sütő környékén, itt az ideje a tűpróbának, és a ha még picit nyers is a közepe, zárjuk el a sütőt.
Hozzávalók:
- 3 bögre darált zabpehely
- 1 csipet só
- 24 g sütőpor
- 6 ek kakaópor
- 2 db tojás
- 2 bögre növényi tej
- 1/2 bögre kókuszolaj
- ízlés szerint édesítő
- 1 tábla cukormentes csoki vagy étcsoki (Torras)
Először a száraz, majd a nedves hozzávalókat keverjük el, utána állni hagyjuk az egyveleget úgy 10 percig, míg bemelegszik a sütőnk, addig a zab megszívja magát, a legvégén beletördeljük a csokinkat. 175 fokon 12-15 percig megsütjük sütőpapírral bélelt tepsiben.
Remélem ízleni fog mindenkinek! Jó étvágyat hozzá!