Nem is kell magyarázni mennyire fontos a szénhidrát felszívódása, nem mindegy, hogy hirtelen megemeli majd leesik tőle a cukor, vagy folyamatosan szívódik fel alig mozgatva a az ember vércukrát. Fontos megválogatni, hogy milyen alapanyagokból dolgozunk pont a felszívódás miatt, természetesen ez egyéni, hogy kinek mi válik bel, illetve amiatt is, hogy mire akarjuk használni. Annyi liszt fajta van manapság a piacon, hogy mindenki kedvére megtalálja melyik neki a legjobb, viszont lehet liszt nélkül is édességet készíteni, vagy legalábbis csökkentett mennyiséggel sütni-főzni. Ezeket a süteményeket hívjuk szénhidrát-csökkentettnek vagy low-carbnak, ami persze nem azt jelenti, hogy korlátlanul lehet őket fogyasztani, hanem azt, hogy kedvezőbb szénhidrát mennyiségük miatt esetenként többet tudunk fogyasztani és kedvezőbb hatással lesz a vércukrunkra.
Diós piskóta
Az egyik legegyszerűbb recept és mosogatással együtt meg van körülbelül 20 perc alatt az egész sütemény, és biztosan mindenki oda és visstz lesz érte. Természetesen dió allergiásoknak kerülniük kell ezt a receptet.
Recept:
- 5 tojásfehérje
- 3 ek bármilyen édesítő
- 160g darált dió
- 2 csapott ek gluténmnetes zabliszt (bármilyen más liszttel is helyettesíthető)
- csipet só
A tojásfehérjéket felverjük kemény habbá, majd az édesítőt a dióval, sóval, liszttel összeforgatjuk és belekeverjük a kemény tojásfehérjehabba. Ezt egy kiolajozott sütőpapírra halmozzuk és előmelegített sütőben készre sütjük 170 fokon. Nagyon sokrétű ez a piskóta, mert lehet puhán és omlósan is enni, ha nem sütjük sokáig, illetve ha jól megsütjük akkor kicsit porhanyósabb lesz és jó ropogós. Tehát a sütés a mi ízlésünktől függ.
Csokis piskótatekercs
A nagymamák előszeretettel sütnek az unokáknak lekváros piskótatekercset, mert azt könnyű megcsinálni és mindenki szereti. Na már most, ez a piskótatekercs annyiban másabb, hogy egyáltalán nem tartalmaz lisztet. A liszt helyett jó minőségű holland kakakó kell bele. A másik pozitívuma, hogy a sok tojás ellenére egyáltalán nem lehet érezni, hogy tojásos íze lenne. Az elkészítési módján kívül mident ugyanúgy kell csinálni, mint az eredeti receptben, a feltekeréstől a töltésig mindent.
Recept:
- 6 tojás
- 5 ek édesítő
- 50g holland kakaópor
- csipet só
- 1 kk szódabikarbóna
6 tojást szétválasztunk és a fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval, majd a sárgáját 5 ek édesítővel és 50g kakaóval. A két masszát összekeverjük és 1 kk szódabikarbónát teszünk még hozzá. Szépen elegyengetjük egy tapadásmentes sűtőpapíron és 180 fokon megsütjük, tűvel lehet ellenőrizni mikor jó, de kb 15-20 perc elég neki, attól függ milyen vékonyra kenjük szét a tésztát.
Tojásos édes palacsinta
Ha eddig egyszerű receptekről beszéltünk, akkor ez lesz mindközül a legeslegegyszerűbb és talán a legfinomabb is. Kezdő háziasszonyok, sőt akik felgyújtják a konyhát egy pirítód készítésénél is képrsek lesznek elkészíteni hiba nélkül.
Mire lesz szükségünk? Egy jó palacsintasütőre 2 tojásra és 15-20 g holland kakóra és egy kevés édesítőre. Ezeket csomómentesre keverjük, majd forró kiolajozott serpenyőben megsütjük közepes lángon, mivel a kakó könnyen odaég. Végül azzal töltjük amivel csak szeretnénk.
Fogyasszuk egészséggel és mértékkel ezeket a finomságokat!
A képek csak illusztrációk!