Hirdessen cukorbeteg portálunkon! Kedvező ár, nagy látogatottság! Tekintse meg médiaajánlatunkat itt
Diabetikus készítmények
A cukorbetegek számára ma már sokféle diabetikus termék (kenyerek, tejtermékek, kompótok, dzsemek, üdítőitalok, cukrászsütemények) áll rendelkezésre. Ezekre a készítményekre általában jellemző, hogy bennük a cukrot teljesen vagy részben cukorpótlóval és intenzív édesítőszerrel helyettesítik, illetve úgy változtatják meg a termék összetevőit, hogy végül a szénhidráttartalma kisebb, mint a hagyományosé. A diabetikus készítmények nem képezhetik a cukorbeteg étrendjének alapját, azok fogyasztása csak változatosságként ajánlható.
Cukorpótló édesítőszerek
A cukorpótlók részt vesznek az anyagcserében, esetleg növelhetik is az inzulinigényt, ezért a cukorbeteg számára ajánlható mennyiség napi 30 g-ban van meghatározva, ezt a mennyiséget is csak más szénhidrátforrás rovására fogyaszthatja.
Az édesítőszerek két csoportját különböztetjük meg: energiát adók és energiamentesek.
Energiát adó édesítőszerek:
• szacharóz (répacukor)
• glükóz (szőlőcukor), a leggyorsabban felszívódó (sport)
• fruktóz (gyümölcscukor), energiatartalma valamivel alacsonyabb a répacukorénál, de 22%-kal édesebb, így édesítésre kevesebbet kell felhasználni - ezt cukorbetegek is fogyaszthatják, feldolgozásához nincs szükség inzulinra, de a napi megengedett szénhidrátmennyiségbe beszámítandó
• szorbit (cukoralkohol), fele olyan édes, mint a répacukor, de helyettesíteni tudja a cukor szerkezetét az édesipari technológiákban, cukorbetegek fogyaszthatják, a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségen belül, maximum 30 grammot - kitűnően bírja a sütést, főzést, hűtést
Ezek a cukorhelyettesítők ugyanannyi energiát szolgáltatnak, mint a répacukor (ezért energiaszegény étrendbe nem illeszthetők be), és bár lassabban emelik a vércukrot, végső soron szőlőcukorrá alakulnak a szervezetben. Éppen ezért szénhidrátnak tekintendők, és a naponta engedélyezett szénhidrát- és energiafelvételbe beszámítandók. Szorbitból és fruktózból naponta összesen 30 g fogyasztható. Tudnunk kell, hogy a szorbit hashajtó hatású, a fruktóz pedig nagyobb mennyiségben fogyasztva emeli az egyik vérzsírnak, a trigliceridnek a szintjét.
Energiamentes édesítőszerek:
• szacharin – 300-szor édesebb a cukornál; közel száz éve ismerjük, nátriumsóját használjuk, sütésnél fémes mellékíze van, savas közegben pedig elbomlik
• ciklamát – 30–40-szer édesebb a cukornál, káliumsóját használjuk; főzésnél, sütésnél hosszú távon nagy hőt kibír; alkalmazásának akadálya, hogy drága
• aspartám – 200-szor édesebb a cukornál, fehérje alapú, fenilalanint tartalmú édesítőszer
Vannak olyan magyar termékek, amelyeknél felhasználják a szerek szinergizmusát (az ízek keverve felerősítik egymást): aspartám és aceszulfám K, vagy szacharin és ciklamát keverékével.
Sok folyékony édesítőszer is van a forgalomban, ezek a felsorolt alapanyagok valamilyen arányú keverékei. (A legáltalánosabb a 10:1 arányú ciklamát-szacharin keverék.) A édesítő porok többnyire 99,8% szorbit-0,2% szacharin keverékek.
Mit mond az élelmiszertörvény?
Az élelmiszertörvény szerint a különleges táplálkozási igényeket kielégítő, az általános fogyasztásra használt élelmiszerektől különböző élelmiszerek csak engedéllyel állíthatók elő.
Energiaszegénynek akkor nevezhető egy élelmiszer, ha 31%-kal kevesebb energiát tartalmaz, mint az általános fogyasztásra használt azonos élelmiszer.
Diabetikusnak akkor nevezhető, ha 30%-kal kevesebb szénhidrátot tartalmaz, mint az általános fogyasztásra használt azonos élelmiszer, és hozzáadott répacukrot nem tartalmaz.
Cukormentesnek csak akkor nevezhető egy élelmiszer, ha az adott élelmiszerben a mono- és diszacharidok koncentrációja nem több, mint 0,5 g/100 g. Másik élelmiszercukrot nem tartalmaz.
Ha már cukorbeteg vagy, olvasd el, mit tehetsz állapotod kezelésére: A kettes típusú cukorbetegség kezelése.
Forrás: mindmegette.hu