A D-vitamin és az inzulinrezisztencia kapcsolata
Shaum Kabadi vezetésével a Drexel University of Public Health kutatói azt vizsgálták, hogy milyen kapcsolat áll fenn a kövér emberek inzulinrezisztenciája és a D-vitamin szintjük között. Azt találták, hogy míg az elhízottak között az inzulinrezisztencia 20-szor nagyobb, mint normális testsúly mellett, addig az elhízással társult alacsony D-vitamin szintek mellett 32-szer nagyobb fokú az inzulinrezisztencia. Ennek az oka abban keresendő, hogy a megnövekedett tömegű zsírszövet a szervezet D-vitamin tartalmának a zömét megköti és nem bocsátja a szervezet rendelkezésére. A National Health and Nutrition Examination Survey (NHNES) keretében 5.806 személynél végezték az ezzel az eredménnyel járó vizsgálatokat. (Az adatok arra utalnak, hogy az alacsony D-vitaminszintek szerepet játszhatnak kövéreknél a 2-es típusú cukorbetegség kifejlődésében és kívánatos lenne a D-vitaminszintek meghatározása után az alacsony szintekkel rendelkezők esetében a D-vitamin pótlása, melynek természetes forrásai a tejtermékek (főként a túró és a sajt), ill. D-vitaminnal dúsított élelmiszerek és magának a D-vitaminnak gyógyszerkészítmény formájában történő rendszeres fogyasztása – a referáló megjegyzése).
Forrás: Diabetes Care, online, 2012. június 29.