Diabétesz és a kókuszolaj – kutatási eredmények
Cukorbetegség típusai
A diabétesznek két fő formája van: I-es, és II-es típusú. Az I-es típusú, melyet más néven inzulin-függő, vagy ifjúkori diabétesznek is neveznek, általában gyermekkorban kezdődik, és a hasnyálmirigy alulműködésének – vagyis az elégtelen inzulin termelődésének – következménye. A II-es típusú melyet más néven nem inzulin-függő, vagy felnőttkori diabétesznek is neveznek, általában felnőtteknél jelentkezik. Utóbbi esetében a hasnyálmirigy gyakran elegendő mennyiségű inzulint termel, de a sejtek képtelenek azt befogadni és felhasználni. Az inzulin úgy működik, mint egy kulcs, a sejtekhez tapadva “kinyitja azok zárját”, hogy a glükóz bejuthasson. Ha ez a zár olcsó anyagokból készült, és eközben eltörik, a kulcs többé már nem tudja kinyitni, és az ajtó zárva marad. Tulajdonképpen éppen ez történik a II-es típusú diabétesz esetében. A vércukor szintje mindkét típusú cukorbetegség esetében megemelkedik, míg a sejtek hátrányos helyzetbe kerülnek.
Az I-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni, amely bejuttathatná a glükózt a sejtekbe. Kezelése többek között inzulininjekciókkal történik, naponta egy, vagy több alkalommal, amelyet szigorú, alacsony cukortartalmú diéta egészít ki. A cukorbetegek 90 százaléka azonban a II-es típusú diabéteszben szenved, és 85 százaléka elhízott. A túlsúly komoly rizikófaktor. A diéta kulcsszerepet játszik a betegség elleni küzdelemben, és annak kontrollálásában. Az elfogyasztott élelmiszerekkel elősegíthetjük a diabétesz kialakulását, de akár meg is előzhetjük azt.