Az inzulin-rezisztenciaként is ismert metabolikus szindróma egy magas koleszterin- és vércukorszinttel, elhízással és vérnyomás-emelkedéssel járó tünetegyüttes, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
A Cardiffi Egyetem Peter Elwood vezette kutatócsoportja 2400, 45 és 59 év közötti férfi egészségi állapotát követte 25 éven keresztül. Valamennyi résztvevő kitöltött egy táplálkozási szokásokkal kapcsolatos kérdőívet, heti étrendjükről naplót vezettek, és feljegyezték, mennyi tejterméket fogyasztottak.
Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen ittak tejet és ettek tejtermékeket - például joghurtot
és sajtot - jelentős mértékben csökkent a metabolikus szindróma kockázata a többi résztvevőhöz képest. Az elfogyasztott tejtermék napi mennyisége is számított: azoknál, akik naponta legalább fél liter tejet ittak, 62 százalékkal, a más tejterméket rendszeresen fogyasztóknál pedig 56 százalékkal kisebb eséllyel jelentkezett a betegség.
A vizsgálat kezdetekor a résztvevők közül körülbelül minden hetedik (15 százalék) férfi szenvedett metabolikus szindrómában, és náluk csaknem kétszeres volt a szívkoszorúér-betegség és négyszeres a cukorbetegség kockázata a többi résztvevőhöz képest, továbbá csaknem 50 százalékkal nagyobb eséllyel haltak meg fiatalon.
A kutatók szerint eredményeik meggyőzően cáfolják az utóbbi években elterjedt nézetet, mely szerint a tej és más tejtermékek - viszonylag magas telített zsírsavtartalmuk miatt -- káros hatással vannak a szívre.
Forrás: egeszseg.origo.hu