Diétás szabályok cukorbetegség esetén
Energiabevitel
A 2-es típusú cukorbetegség esetén az energiabevitel megfelelő csökkentése meghatározó. Ezen betegek több, mint 80 százaléka elhízott. A testtömeg csökkentésének hatására növekszik az inzulin hatékonysága, tehát mérséklődnek acukorbetegség kialakulásában szerepet játszó tényezők.
A táplálékkal felvett energia ajánlott százalékos elosztása a következő:
• 50 százaléka szénhidrát,
• 20 százaléka fehérje,
• 30 százaléka zsír.
Szénhidrátok
A naponta elfogyasztható szénhidrátmennyiséget több tényező együttesen befolyásolja. Ezek a következők: acukorbetegség típusa, az inzulinnal vagy gyógyszerrel történő kezelés, a beteg életkora, testtömege, fizikai aktivitása, egyéb társbetegségei.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok:
• répacukor,
• malátacukor,
• méz,
• cukrozott üdítőitalok.
Csak mérve fogyasztható szénhidrátok:
• fehér liszt,
• fehér és barna kenyér,
• száraztészta,
• rizs,
• keksz,
• müzli,
• burgonya.
A feldolgozott élelmiszerek (burgonyapehelyből készült krumplipüré, rizs- és zabpehely) jobban emelik a vércukorszintet, mint a főtt burgonya vagy a főtt rizs.