
Holland kutatók a Maastricht Egyetemen ezért vizsgálat tárgyává tették a dió, a mogyoró és a mogyoróvaj fogyasztás és a bármilyen eredetű, ill. különböző okok miatti halálozás közötti kapcsolatot. A Netherlands Cohort Study keretében 120.852 55-69 év közötti korú férfi és nő szolgált részletes információkkal 1986-ban étkezési és életviteli szokásaikról. Életük alakulását 1996-ig a holland statisztikai intézet adatai alapján kísérték figyelemmel. 8.823 halálozás és 3.202, diófogyasztásra vonatkozó teljes körű adatok birtokában végeztek egy többváltozós elemzést, melyet kiegészítettek más hasonló tartalmú vizsgálatok meta-analízisével.
Az eredmények: a diófogyasztás következménye alacsonyabb bármilyen okból bekövetkező halálozási aránnyal járt együtt, ill. kevesebben haltak meg rákban, diabéteszben, szív-érrendszeri, légzőszervi és neurodegeneratív betegségekben, mint a diót nem fogyasztók.
Ha a napi 1, 5, 10. ill. 10 g feletti diófogyasztás hatását a diót nem fogyasztók mortalitásával vetették egybe, 12, 26, ill. 23%-os halálozás csökkenést találtak. A fogyasztás mennyisége és a halálozás között nem egyenes, hanem fordított kapcsolatot találtak. A dió és a mogyoró fogyasztás egyaránt kedvezően befolyásolta a mortalitást, míg a mogyoróvajnak ilyen irányú hatását nem észlelték. (Mint az ábrán látható, a kockázat csökkenés legkifejezettebb diabéteszben – a referáló megjegyzése)
Forrás: Int. J. Epidemiol