Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Legegészségesebb gabonaköretek: köles, gersli, hajdina, bulgur, quinoa. Milyen előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek a gabonaköretek?

Diabetes Portál


Szerző: Kiss Verus


Egészséges gabonaköretek rizs és krumpli helyett!

A változatosság gyönyörködtet, márpedig a magyar háziasszonyok repertoárja nem túl széles az egészséges köretek szempontjából. Hogy mi kerüljön a tányérra a rizs-krumpli-tészta trió helyett? Összegyűjtöttünk néhány alternatívát.

Egészséges gabonaköretek rizs és krumpli helyett!

Mielőtt belevágunk a gasztrokalandozásba, győződjünk meg afelől, hogy a hozzánk legközelebb eső a piacon tudjuk, merre van a magos stand, és jegyezzük fel a nyitva tartását a bioboltnak a sarkon. Ezek rendben lennének? Akkor indulhat a kísérletezés az alábbi gabonás köretekkel, amik között remélhetőleg mindenki megtalálja a maga kedvencét!

 

Köles

 


Friss fűszernövényekkel fűszerezve könnyedén elkészíthető gabonaféle, mely nem csak finom, de még ásványi anyagokban is rendkívül gazdag. Ez az apró mag könnyen emészthető, és ami különösen a javára válik, hogy nem okoz gázképződést. Ha hagymát pirítunk alá, és kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük, esetleg dobunk mellé egy leveskockát, ízletes köretet kapunk, amit elődeink is erőszeretettel fogyasztottak még egy-két évszázaddal korábban, mielőtt méltatlanul a feledés homályába került a gabona. Főleg natúr húsok mellé illik.

Fűszertipp mellé: lestyán, majoránna, bazsalikom, gyömbér, koriander

 

Gersli

 

 

Talán a sólet hozzávalójaként sokaknak ismerős lehet a gersli, szebbik nevén az árpagyöngy, amiről érdemes tudni, hogy nemcsak köretként állja meg a helyét a konyhában, hanem töltelékként, levesek sűrítésekor és salátákban is. Kétszeres-háromszoros vízben főzzük, és egy rendkívül ízletes, kissé édeskés, rostos köretet kapunk, ami bármilyen fűszer mellett jól érzi magát. Leginkább a barna rizsre emlékeztet. Rizottóként is próbáljuk ki!

Fűszertipp mellé: szegfűbors, zsálya, babérlevél, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld

 

Bulgur

 

 

Nem kell valamilyen eget rengető újdonságot sejteni a név mögött, ugyanis a bulgur egészen egyszerűen a búza egy alakváltozata, méghozzá előfőzött, tört, szárított búza. Nagyobb szemű fajtája alkalmas köret készítéséhez, nyers, főtt és sült zöldségekhez is jól passzol, ahogy a húsfélék mellett is különleges köretet alkot. Mivel rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag, érdemes otthon tartani belőle a polcon arra az esetre is, ha emésztésjavító megfontolásból valami egészségeset keresnénk. Két-háromszoros mennyiségű vízben tesszük fel főni, méghozzá úgy, hogy pirítás után vízzel felöntve addig forraljuk fedő alatt, míg el nem fő róla a folyadék. Aki eddig odavolt a rizsért, bulgurra fogja cserélni!

Fűszertipp mellé: mivel semleges ízű, ezért bármilyen fűszerrel "jóban van", de mindenképpen próbáljuk ki petrezselyemmel, mentával és bazsalikommal is!

 

Hajdina

 

 

Bár botanikai értelemben a hajdina nem gabona, mégis ide kívánkozik, hiszen elkészítési módja hasonló a fentebb felsorolt alapanyagokhoz. A konyhában és a fazékban ugyanúgy viselkedik, mint a rizs, ennek fényében szinte minden olyan étel elkészíthető belőle, amihez alapvetően a hántolatlan rizst körítenénk. Két-háromszoros mennyiségű vízzel öntjük fel főzéskor, aromája kellemesen fűszeres. Tápanyag-összetétele kedvező: igen gazdag kalciumban és magnéziumban, ellenben a magasvérnyomás-betegekre nézve kedvező hír, hogy kifejezetten alacsony nátriumtartalmú.

Fűszertipp mellé: zsálya, majoránna, petrezselyem, zellerzöld

 

 

Quinoa

 

 

Csak a logika kívánja meg ennél a növénynél is, hogy gabonafélékkel említsük egy lapon, hiszen ez a dél-amerikai eredetű finomság valójában a libatopfélék családjába tartozik. Nagyon gyorsan (röpke negyed óra elég neki) elkészíthető, kétszeres mennyiségű vízben főzzük meg, és a magvak négyszeresükre dagadnak főzéskor. A felületét borító keserű ún. szaponinok miatt jól meg kell mosni, mielőtt a fazékba kerül, és a rizshez hasonlóan érdemes előtte olívaolajon is átpirítani kissé. Tápértéke magas, gluténmentes, dús fehérjeforrás, gyakorlatilag minden elkészíthető belőle, amit rizsből vagy kölesből főznénk. A magoknak kellemesen semleges íze van, így édes és sós ételekhez is egyaránt kiváló.

Fűszertipp mellé: petrezselyem, oregánó, kakukkfű

 

Mire ügyeljünk vásárláskor, a tárolás során, illetve főzéskor?

 


    * Lehetőleg az ellenőrzött ökológiai termelésből származó gabonaféléket és magvakat részesítsük előnyben!
    * Főzés előtt mindig szagoljuk vagy kóstoljuk meg az alapanyagokat, ha avas, arról a kellemetlen szag és a keserű íz árulkodik.
    * Főzés előtt válogassuk át a szemeket, és csak étkezésre alkalmas magvak kerüljenek az ételbe!
    * Molyosodás esetén se essünk kétségbe: ha még menthető, akkor mossuk át a magvakat, és alacsony hőfokon szárítsuk ki őket a sütőben! Nagyobb mértékű pilleinvázió esetén ne fogyasszuk el a gabonát!
    * Száraz és hűvös helyen tároljunk minden magot, lehetőleg vászon- vagy papírzsákban!
    * A sót a legvégén adagoljunk a főzés során, hiszen így lerövidül a főzési idő, és a magok könnyebben puhulnak.

Forrás: HáziPatika.com




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

GFR

Glomerulus filtrációs ráta. A krónikus veseelégtelenség súlyosságának pontos... Tovább

Hipertónia

Magasvérnyomás betegség, amely a cukorbetegek körében kétszer gyakoribb, mint a nem cukorbeteg... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
címkék: