Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Fontos tudni! Egészséges vagy halálos gyümölcsök?

Diabetes Portál



Egészséges vagy halálos gyümölcsök?

"Újság hasamba, hideglelés pokolba" Ez a réges-régi, talán még a középkorból származó kis rigmus egyfajta ráolvasásként hangozhatott el annak idején. Skandálói ezzel szerették volna elűzni a friss, abban az évben először kóstolt, "újságnak", újdonságnak számító ételféleségek, gyümölcsök élvezetekor esetleg rájuk törő rosszullétet, ártalmakat.

Egészséges vagy halálos gyümölcsök?

Egészséges vagy halálos gyümölcsök?

Halálos gyümölcsök

 

Ennek a sajátságos népi gyógymódnak a hatékonysága persze legalábbis kétséges, de azt jelzi, hogy elődeinknek is meggyűlt a baja olykor az emésztőrendszerükkel, ha egy-egy sóvárogva várt finomságból túl korán, túl sokat találtak enni, vagy ha, pechjükre, a szervezetük az adott ételféleségre túlérzékenységgel reagált.


Túlérzékenységet, vagyis közkeletű szóval allergiát ugyanis egyes ételféleségek, köztük gyümölcsök is kiválthatnak. Az allergia a szervezet immunrendszerének téves működése: bizonyos anyagokat a védőrendszer ártalmasnak ítél meg és ellenanyag, immunglobulin E (IgE) termelésébe kezd ellenük. Ez az ellenanyag a vérrel a szervezet bármely részébe eljuthat, így nemcsak a kiváltó anyaggal való találkozás helyén (adott esetben az emésztőrendszerben) idézhet elő reakciókat, hanem más szervekben (bőrön vagy légutakon) is.


A táplálékallergia nem ritka, különösen gyermekkorban viszonylag gyakori. Minden tizedik gyermeket érint, de legnagyobb részük úgymond kinövi: a felnőttek között már csak egy-két százalékos az előfordulása. Jelentkezhet gyomor-bélrendszeri, légzőszervi, bőr- és idegrendszeri tünetekkel, sőt a beteg az ún. anafilaxiás sokk esetén akár életveszélyes állapotba is kerülhet. A panaszokat kiváltó élelmiszer sokféle lehet, leggyakoribb a tej-, a tojás-, a liszt-, a szójaallergia, a gyümölcsök között pedig a mogyoró, a dió, a cseresznye, a sárgabarack, a citrusfélék, a kivi, a banán, a datolya és az apró magvas gyümölcsök (szamóca, eper, szeder, áfonya, málna) okoznak a legnagyobb számban túlérzékenységet.

 

Lapozz tovább és nézd meg melyek lehetnek halálos rágcsák!

 




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

vitorlázás

Vitorlázás, vitorlás tanfolyam A vitorlázás a tengereken és Magyarországon a tavakon két... Tovább

Fibrátorok

Vérzsírcsökkentő készítmények, amelyek elsősorban a cukorbetegeknél emelkedett... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: bulvár, színes hír, egészséges életmód, étkezés, diéta