Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

1-es, 2-es típusú cukorbetegség, diabétesz, inzulin. Az ételkészítés módja is szerepet játszhat a diabétesz kockázat növekedésében

Diabetes Portál



Az ételkészítés módja is szerepet játszhat a diabétesz kockázat növekedésében

 Nem csupán az fontos, hogy mit és mennyit eszünk, úgy tűnik az is szerepet játszhat a cukorbetegség kockázat növelésében vagy csökkentésében, milyen módon készítjük el ételeinket.

ételkészítés, cukorbetegség, diabétesz kockázat

 

Káros a "száraz" ételkészítési mód

 

A Mount Sinai School of Medicine egy kutató csapatának véleménye szerint vannak káros és vannak előnyös ételkészítési módok, amennyiben három kategóriát különböztetünk meg: a magas hőfokon „vízmentesen” (sütés, roston sütés, grillezés, olajban sütés), vízben (főzés, párolás, dinsztelés) és mikrohullámú sütőben főzés, melegítés. E három módszer közül a kifejezetten káros a „száraz”, azaz vízmentes ételkészítés. Ekkor ugyanis nagymennyiségű glikozilációs végtermék (advanced glycation end product; AGE) keletkezik, mely rendszeres fogyasztás esetén a szabad gyökök felhalmozódásához, a gyulladásos folyamatok beindulásához, klinikailag a hasi zsírszövet felszaporodásához és végül diabétesz kifejlődéséhez vezethet. Ezért a kutatók azt javasolják, hogy igyekezzünk kerülni, ill. csökkenteni a „száraz” ételkészítési módszereket, valamint az ilyen módon előállított, a kereskedelemben széles körben forgalmazott kész ételeket. Ez a gyakorlatban pl. azt jelenti, hogy a grillcsirke helyett főtt csirkét, az olajban sütött burgonya helyett főtt burgonyát, burgonyapürét, stb. fogyasszunk minél többször. Együnk sok nyers zöldséget, salátát, párolt főzeléket, stb. (Mindez a probléma komolyan felvetődik hazai viszonyaink között, hiszen a „száraz” technológiával készült ételek, mint a rántott hús, rántott csirke, szalmaburgonya és társaik, nem beszélve az igen gyakori grillezésről, roston sütésről, a magyar konyha kedvenc ételei közé tartoznak – a referáló megjegyzése).

Forrás: Proceedings of the National Academy of Sciences 2012. augusztus 20.




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Anyagcsere

Az anyagcsere azon folyamatok összességére utal, ahogy a szervezet a bejövő táplálékot... Tovább

Autoimmun diabétesz

  A hasnyálmirigy inzulin  termelő béta-sejtjeit pusztítja a szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: