Most a rómi Sapienza Egyetemen Francesco Vieoli professzor és munkatársai 25 egészséges férfin és nőn az extra szűz olíva olaj étkezés utáni vércukorszintekre gyakorolt hatását vizsgálta meg. A vizsgált személyek véletlenszerűen vagy 10 g extra szűz olíva olajjal vagy anélkül kaptak mediterrán típusú ételt. Egy hónappal később a vizsgálatot megismételték és a kísérleti személyek vagy 10 g extra szűz olíva olajat vagy 10 g kukorica olajat kaptak az étkezéshez. Azt találták, hogy az extra szűz olíva olaj jelentősen alacsonyabb étkezés utáni vércukor-, LDL-koleszterin, oxidált LDL-koleszterint szintet eredményezett, mint az olaj nélküli étel. Kb. azonos kiindulási vércukorszintek mellett a 2 órás étkezés utáni vércukor az olaj nélküli étel fogyasztásakor 7,2, az olajos ételt követően pedig 5,8 mmol/l-es volt. A kukorica olajos vizsgálatnál az extra szűz olíva olaj 5,4 mmol/l-es étkezés utáni vércukorszintet, míg a kukorica olaj 6,7 mmol/l-es szintet eredményezett.
Mindenesetre a kukorica olajos étel fogyasztása után is csökkent a vércukor szint a kontrollokéhoz képest. (A vizsgálat problémája abban lelhető fel, hogy a kereskedelemben kapható minden 10. extra szűz olajos üvegben található valóban extra szűz olíva olaj, a 9/10-ed része kevert olaj – a referáló megjegyzése).
Forrás: Nutrition & Diabetes