Az inzulin működésének ismerete új inzulinok felfedezését teszi lehetővé
A vizsgálatokat egy Chicago-i, egy angliai York-i és egy prágai egyetemmel közösen végezték. Az eredmény, melyet most publikáltak: az inzulin molekula a sejthez érve részben „kinyílik”, a receptor, mely egy nagyméretű fehérje molekula pedig szintén alakot vált és mint egy „kézfogás” formájában csatlakozik az inzulinhoz. A vizsgálók úgy vélik, hogy e felfedezés elvezethet újtípusú inzulinok kifejlesztéséhez, melyeket nem feltétlenül injekcióban kell alkalmazni, ill. olyan hosszú hatástartamú inzulinmolekulák előállításához, melyeket a jelenlegieknél sokkal ritkábban kell alkalmazni. Esetleg előállíthatnak kevésbé hőérzékeny inzulinokat is, melyekre a fejlődő, forró égövi országokban nagyon nagy igény lenne.
Forrás: Nature, 2013. január