Könnyebb fogyasztói döntések: tápanyag-összetételi információ
A legfőbb eredmény, hogy a jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni a tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a protein, a cukrok és a só mennyiségét, minden esetben 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve. A gyártó ezek mellett más mennyiségre vonatkozó adatokat is feltüntethet.
A tárgyalásokon fontos szempont volt az is, hogy az feltüntetett adatok olvashatók legyenek. Az új szabályok szerint 1,2 mm a minimális betűméret minden kötelező információra, kivéve, ha a csomagolás legnagyobb felülete kevesebb, mint 80 cm2, ekkor ugyanis a betűméretnek legalább 0,9 milliméteresnek kell lennie. Ha a csomagolás teljes felülete kisebb, mint 25 cm2, akkor az összetétel feltüntetése nem kötelező. A nemzetközileg elfogadott és követett élelmiszerkódex szerint az élelmiszer nevét, a lehetséges allergéneket, a nettó tömeget és a lejárat dátumát mindig jelölni kell, függetlenül a csomag méretétől.
Fogyasztóbarát cimke: a származási ország már nem titok
A származási ország feltüntetésére vonatkozó kötelező szabály eddig – az egykori kergemarhakór-járvány miatt – csak a marhahúsra volt érvényben, az új szabályok azonban ezt kiterjesztik majd a sertés-, bárány-, kecske- és szárnyashúsokra is. Szintén fel kell majd tüntetni az eredetet a gyümölcsök, zöldségek, méz és olívaolaj, valamint minden olyan élelmiszer esetén, ahol ennek hiánya a fogyasztó számára félrevezető lehet.
Allergének, élelmiszerutánzatok jelölése kötelező az élelmiszercímkén
Előrelépést jelent az uniós élelmiszerjelölési szabályokban az is, hogy a jövőben az egyéb összetevők mellett kell majd feltüntetni az allergén anyagokat is. Hasonlóan fogyasztóvédelmi megfontolásból írták elő azt is, hogy a növényi olajoknál fel kell tüntetni, hogy milyen növényből származnak. Az új rendelet szigorítja a félrevezető termékmegjelölésre vonatkozó szabályokat is, így például kötelező lesz megjelölni a más élelmiszerekre emlékeztető, de eltérő összetevőkből készült termékeket is.
Kilátásban a transzzsírsavak szabályozása
A megállapodás szerint a Bizottságnak az új szabályozás életbe lépését követő három éven belül mutasson be jelentést a transzzsírsavak lehetséges élettani hatásairól. Vagyis többek között arról, hogy szükséges-e feltüntetni azok jelenlétét az élelmiszereken, illetve korlátozni a használatukat. A Bizottságnak – ha szükséges – a jelentés mellett jogszabálytervezetet is elő kell készítenie erről.
Forrás: www.eu2011.hu