Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Egészségről nem csak cukorbetegeknek: fogyasztóbarát cimkék, tápanyag-összetétel, transzzsírsavak

Diabetes Portál



Fogyasztóbarát címkék az európai élelmiszereken

Támogatták a tagállamok 2011. június 22-én az élelmiszerek megjelölésről szóló kompromisszumot, amely a magyar elnökség és az Európai Parlament (EP) között jött létre. Az új intézkedések - mint például a tápanyag-összetétel kötelező feltüntetése, vagy az olvashatóság kritériumainak meghatározása – célja, hogy a fogyasztók könnyebben dönthessék el, mi az egészséges táplálék. Az EU-tagállamok nagykövetei brüsszeli találkozójukon megerősítették a második olvasatos megállapodást, amely a május 10. és június 14. között zajlott intenzív egyeztetések eredményeképpen jött létre az elnökség és az EP között. Ennek megfelelően július 5-én az EP plenáris ülése is elfogadhatja az élelmiszerek megjelöléséről szóló új uniós rendeletet.

Fogyasztóbarát cimke, jelölés az élelmiszereken

 

Könnyebb fogyasztói döntések: tápanyag-összetételi információ

 


A legfőbb eredmény, hogy a jövőben az előrecsomagolt élelmiszereken kötelező lesz feltüntetni a tápanyag-összetételi információkat, vagyis az energiaértéket és a zsír, a telített zsírsavak, a szénhidrátok, a protein, a cukrok és a só mennyiségét, minden esetben 100 grammra vagy 100 milliliterre vetítve. A gyártó ezek mellett más mennyiségre vonatkozó adatokat is feltüntethet.

A tárgyalásokon fontos szempont volt az is, hogy az feltüntetett adatok olvashatók legyenek. Az új szabályok szerint 1,2 mm a minimális betűméret minden kötelező információra, kivéve, ha a csomagolás legnagyobb felülete kevesebb, mint 80 cm2, ekkor ugyanis a betűméretnek legalább 0,9 milliméteresnek kell lennie. Ha a csomagolás teljes felülete kisebb, mint 25 cm2, akkor az összetétel feltüntetése nem kötelező. A nemzetközileg elfogadott és követett élelmiszerkódex szerint az élelmiszer nevét, a lehetséges allergéneket, a nettó tömeget és a lejárat dátumát mindig jelölni kell, függetlenül a csomag méretétől.

 

 

Fogyasztóbarát cimke: a származási ország már nem titok

 


A származási ország feltüntetésére vonatkozó kötelező szabály eddig – az egykori kergemarhakór-járvány miatt – csak a marhahúsra volt érvényben, az új szabályok azonban ezt kiterjesztik majd a sertés-, bárány-, kecske- és szárnyashúsokra is. Szintén fel kell majd tüntetni az eredetet a gyümölcsök, zöldségek, méz és olívaolaj, valamint minden olyan élelmiszer esetén, ahol ennek hiánya a fogyasztó számára félrevezető lehet.

 

 

Allergének, élelmiszerutánzatok jelölése kötelező az élelmiszercímkén

 


Előrelépést jelent az uniós élelmiszerjelölési szabályokban az is, hogy a jövőben az egyéb összetevők mellett kell majd feltüntetni az allergén anyagokat is. Hasonlóan fogyasztóvédelmi megfontolásból írták elő azt is, hogy a növényi olajoknál fel kell tüntetni, hogy milyen növényből származnak. Az új rendelet szigorítja a félrevezető termékmegjelölésre vonatkozó szabályokat is, így például kötelező lesz megjelölni a más élelmiszerekre emlékeztető, de eltérő összetevőkből készült termékeket is.

 

 

Kilátásban a transzzsírsavak szabályozása

 


A megállapodás szerint a Bizottságnak az új szabályozás életbe lépését követő három éven belül mutasson be jelentést a transzzsírsavak lehetséges élettani hatásairól. Vagyis többek között arról, hogy szükséges-e feltüntetni azok jelenlétét az élelmiszereken, illetve korlátozni a használatukat. A Bizottságnak – ha szükséges – a jelentés mellett jogszabálytervezetet is elő kell készítenie erről.

Forrás: www.eu2011.hu




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Pikkelysömör

Gyakran családi halmozódású bőrbetegség, melyet a bőr egyes jól körülhatárolt... Tovább

Ankilózis

Ízületi merevség. Valamelyik izület mozgásbeszűkülése vagy elmerevedése baleset vagy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség, egészséges életmód