9+1 szuper fontos vitamin
E vitamin
Höröghurut, ekcéma, pajzsmirigy túlműködés es prosztata problémák ellen kiváló vitaminforrások: az avokádó, dio és olívaolaj. Mivel zsírban oldódó vitamin, ezért védi az egyes sejtek sejthártyáját, tehát öregedést folyamatok gátlásához járul hozzá. Az E-vitamin védi a szívet, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés, Az immunrendszer védőfunkcióját is sok ponton támogatja, így csökken a fertőzések kialakulása.
Folsav
A folsav vízben oldódó vitamin. Szerepe van még a fehérvérsejtek, vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya épségéhez is. Tehát vérszegénység, depresszió, terhesség alatt javasolt a szedése.
Természetes forrásai: spenót, brokkoli, cékla, spárga, lencse, avokádó.
Kalcium
Csontritkulás, magas vérnyomás, túlsúly és terhesség esetén fontos a megfelelő kalcium bevitel. A kalciumnak a csontok szilárdságának biztosításán kívül meghatározó szerepe van az idegek és izmok ingerelhetőségében, az izomösszehúzódásban, sőt még a véralvadásban is.
Természetes forrásai: lazac, szardínia, tofu és házi tejtermékek
Magnézium
Allergia, asztma és izomgörcsök esetén segíti enyhíteni a tüneteket. Fontos szerepet játszik a szív, izomzat és idegrendszer megfelelő működésében.
Természetes forrásai: sóska, spenót, mángold, olajos magvak
Szelén
Csökkent pajzsmirigyműködés esetén kifejezetten javasolt a cinkkel együtt szedni, illetve meddőség és impotencia fenállásakor is javasolt. Az élettani szükségletét kevéssel meghaladó mennyisége bizonyítottan segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Természetes forrásai: gomba, magvak, tengeri állatok húsa
Vas
Mindenki tudja, hogy vérszegénység esetén leginkább javasolt az emelt vasbevitel, de memória javítás esetén is kiváló vitamin. Az oxigéngfelvételbeb id nagy szerepet játszik. A vas forrásai lehetnek állati vagy növényi eredetűek, így, akik nem esznek húst, se kell megijedniük ha természetes módon szeretnének vashoz jutni.
Természetes forrásai: máj, spenót, kelbimbó, tökmag