Népszerű fűszerek télen: fahéj
A süteményektől az italokig széles palettán használjuk, és nagyon jól is tesszük, ha helyet biztosítunk neki a fűszeres polcunkon, hiszen kiváló baktérium- és vírusölő. Ha érezzük, hogy kerülget minket a nátha, akkor a kávénkat, kapucsínónkat, teánkat ízesítsük vele, hogy elejét vegyük a betegségnek.
A fenti hatás mellett emésztési problémák esetén, mint például felfúvódás és hányinger is segítségül hívhatjuk. További jótékony hatásai közül kiemelkedik még, hogy csökkenti a vércukorszint ingadozását, és így könnyebbé teheti a cukorbetegek mindennapjait.
Bár számos pozitív élettani hatással bír, mégsem ajánlott a fahéj mértéktelen fogyasztása, mivel nagyobb mennyiség belőle már olyan anyagokat halmozhat fel a szervezetben (például kumaint), melyek nem éppen egészségesek.
Népszerű fűszerek télen: szerecsendió
Egykoron véres harcokat vívtak az indonéziai Banda szigetéről származó fűszerért, melynek végül az vetett véget, hogy ki tudták csempészni, és máshol is ültetvényt tudtak létrehozni. Ma már a 10-20 méter magasra növő fán termő fűszer bármelyik élelmiszerboltban beszerezhető, és nem csak a gazdagok kiváltsága. A magot és az azt körülölelő magleplet ketté szokták választani, az utóbbi aromásabb, ugyanazért az ízhatásért kevesebb is elég belőle.
Nagy mennyiségben hallucinogén és hasmenést, hányást idéz elő. Ehhez azonban tekintélyes mennyiséget el kell belőle fogyasztani, az ételeinkben használt mennyiség inkább jótékony hatású: pozitívan befolyásolja a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, segíti az emésztést. Olaját külsőleg használják, kiválóan enyhíti az ízületi és a reumás fájdalmakat.
Népszerű fűszerek télen: gyömbér
Az ünnepi mézes, fűszeres sütemények kihagyhatatlan fűszere, melyet már i.e. 3000-ben is az egekbe magasztaltak a kínaiak – főként a gyógyhatásai és nem az egyébként jellegzetes pikáns, csípős, ám ennek ellenére mégis némi édességet tartalmazó aromája miatt.
Hosszasan lehet sorolni, mennyi mindenre jelent gyógyírt. A legfontosabbak közt ott szerepel az influenza-szezonban hasznos vírusölő hatása, emésztéskönnyítő tulajdonsága, lázcsillapító képessége, hogy segít megelőzni a vérrögképződést, csökkenti a koleszterint, az ízületi merevséget, a vérnyomást, valamint hogy jótékonyan hat a visszerekre és az izomgörcsökre.
Népszerű fűszerek télen: szegfűszeg
A szerecsendióhoz hasonlóan a szegfűszeget is aranyáron mérték egykor. Szerencsére ezek az idők már régen elmúltak, és most már nem kell hozzá vagyonosnak lennünk, hogy élvezzük aromáját például a kompótokban, forralt borban, pácolt húsokban vagy éppen süteményekben.
A jótékony hatásokat a szegfűszeg esetén is bőven lehet sorolni, melyek közt előkelő helyen szerepel, hogy a benne lévő eugenol olaj, baktérium-, vírus- és gombaölő hatással bír. Emellett fájdalomcsillapítóként is hat; a két hatásnak köszönhetően korábban fogászati beavatkozásoknál használták. Másik kiváló tulajdonsága, hogy elősegíti az emésztést, ami valljuk be kifejezetten előnyös a téli időszakban, tekintve, hogy ilyenkor nehezebb ételeket szoktunk fogyasztani, mint az év többi szakában.
Végül, de nem utolsó sorban azt is megemlítenénk, hogy a dohányosok illetve az alkoholproblémákkal küzdők is jól teszik, ha rendszeresen fogyasztják, mivel segít a leszokásban.
Népszerű fűszerek télen: csillagánizs
Rendkívül dekoratív fűszer, így díszítőelemként is nagy népszerűségnek örvend. Az étkezőben leginkább kompótokban, ragukban, töltött húsfélékben találkozhatunk vele, illetve brownie, mézeskalács ízesítésére kiváló még.
Az egészségre gyakorolt hatásai közt említhető, hogy segíti az emésztést, és emellett antibakteriális és köptető hatása van, aminek köszönhetően a gyógyszeripar is lecsapott rá, köhögéscsillapítót gyártanak belőle.
Forrás: www.donna.hu