Gluténmentes kenyér chia maggal és mandulával recept
Egyre nagyobb az érdeklődés a gluténmentes ételek iránt. Ezekből a boltokban is mind szélesebb a kínálat, de most elkészítheted a saját gluténmentes kenyeredet is, hogy ne kelljen lemondanod a kenyér evés örömeiről! Ha gluténmentes étrendet folytatsz, ez a recept alap lesz a táplálkozásodban!
Mi a glutén?
A glutén egy sok növényben megtalálható fehérje. Tápanyagforrás a növények számára a fejlődésük során. A lisztben ez az összetevő az, amelyik a tészta rugalmasságát adja. A glutén azonban negatív hatásokat válthat ki a rá érzékenyeknél, belőlük pedig egyre több van. Gluténérzékenység esetén a bélrendszer komolyan károsodhat, ezért az ebben szenvedők számára nem játék az étrendre való odafigyelés és a glutén teljes kiiktatása a táplálkozásból. Akik ennek ellenére is glutént fogyasztanak, nagyban megnövelik a lisztérzékenység kialakulásának esélyét is, melynek tünetei a hasmenés, fáradékonyság, ízületi fájdalom.
Ha gluténérzékeny vagy, akkor sem kell lemondanod a finom kenyérről. A következő oldalon elárulok most egy nagyon finom, gluténmentes kenyér receptet, amit chia maggall és mandulával kell elkészíteni. Isteni finom! :)