Gluténmentes kenyér recept:
Hozzávalók:
200 g nyers mandula
100 g mazsola vagy datolya
60 g lenmag
60 g psyllium héj
25 g chia mag
200 g vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma
½ citrom meghámozva, kimagozva
25 g szárított paradicsom
1 ½ evőkanál só és fekete bors keveréke
Ha fahéjas-mazsolás, édes kenyeret szeretnénk készíteni, hagyjuk ki a fokhagymát és a paradicsomot, helyettük használjunk kókuszpelyhet! Tegyünk a tésztába 2 teáskanál fahéjat és 50 g mazsolát.
A mandulát, a psylliumot, a lenmagot és a chia magot tegyük turmixgépbe és turmixoljuk addig, míg lisztes állagot nem kapunk. Ezután a hagymát, a fokhagymát, a citromot, a paradicsomot, a sót és a tetszés szerinti fűszereket maximum fokozaton 7 másodpercig turmixoljuk. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazakhoz, keverjük össze és addig gyúrjuk, míg tészta nem lesz belőlük. Mikor a tészta összeállít, osszuk három egyenlő részre, tegyük bele őket olívaolajjal vagy kókuszolajjal kikent tepsibe, hogy ne ragadjanak le. Ezután 100 fokos sütőbe tegyük be és süssük 3-4 órán át. Ha elkészült, 10 perc alatt hagyjuk kihűlni. Akár nyersen, sütés nélkül is fogyasztható, mivel nem tartalmaz sem tojást, sem tejet.