Mi az a GMO?
Azokat a növényeket vagy állatokat, amelyek szerkezeti DNS-ét géntechnológiával megváltoztatták, géntechnológiával módosított szervezeteknek vagy GMO-knak nevezzük. Ezen túlmenően, az egyéni mérnöki tevékenység átviheti az egyes géneket egyik fajból a másikba, amelyet gyakran géntechnológiának neveznek.
A génmódosítást különféle kereskedelmi és ipari célokra alkalmazzák, leginkább az élelmiszeriparban, beleértve a betegségekkel szembeni ellenálló képességet, a jobb táplálkozást, a mezőgazdasági termelés növelését és bizonyos kívánt tulajdonságok létrehozását a fajban.
A GMO-magvakkal kapcsolatos ígéretek ellenére az orvosi és tudományos kutatások továbbra is azt mutatják, hogy nem ezek jelentik a megoldást a világ éhínségének megszüntetésére, a táplálkozás javítására és a terméshozam növelésére. A GMO-k viszont világszerte elterjedtek az élelmiszer-rendszerekben. Íme 6 előny, amelyet GMO-mentes élelmiszerek fogyasztásával érhetünk el.
Mérgező vegyi anyagoktól való mentesség
A GMO-élelmiszerek tenyésztése szintetikus vagy vegyi műtrágyákkal, gyomirtókkal és peszticidekkel történik, amelyek mindegyike nyomokat hagy az élelmiszerben, függetlenül attól, hogy milyen jól mossák le a külsejét. A GMO-élelmiszereknek az elkerülésével a rossz egészségi állapot számos tünete csökkenni vagy eltűnni kezd sok embernél, aki inkább helyette bio, biotermesztésű élelmiszereket választ.
Antibiotikumoktól és növekedési hormonoktól való megszabadulás
Antibiotikumokat és növekedési hormonokat nem visznek be a GMO-mentes állati eredetű ételekbe, amelyek alapvetően károsíthatják az emberi szervezetet. Emellett az antibiotikum-használat gyógyszerrezisztens mikroorganizmusok kialakulásához vezethet, ami csökkenti a szervezet általános immunitását és növeli a betegségekkel szembeni sebezhetőséget.
Frissebb ételek
Kémiai tartósítószereket használnak a génmódosított élelmiszerekben, hogy hosszabb életet biztosítsanak nekik, ami azt jelenti, hogy az étel nem olyan friss, mint amilyennek látszik. Az élelmiszerek csak akkor egészségesek a szervezet számára, ha frissek.
Környezetbarát
A GMO növényeket vegyszerben gazdag környezetben termesztik, ami idővel talajeróziót és sterilitást okoz, valamint növeli a szennyezést és jelentősen több energiaigényt, terhelve a föld természeti erőforrásait.
Több tápanyagot tartalmaz
Felfedezték, hogy az ökológiailag tenyésztett, GMO-mentes élelmiszerek tápanyagtartalma magasabb, mint például az omega zsírsavak, valamint számos esszenciális vitamin és ásványi anyag.
A GMO-mentes ételek teljesen természetesek akkor?
Az a tény, hogy a GMO-mentes élelmiszerek 100 százalékban természetesek, főleg akkor, ha ökológiailag, természetes mezőgazdasági technikákat alkalmazva termesztik, talán a legjelentősebb szempont, amelyet figyelembe kell venni. A természetes táplálék elősegíti az egészséges életmódot és a fenntarthatóságot, és javítja az általános életminőséget. A GMO-mentes élelmiszerek mentesek a vegyszerektől, tartósítószerektől és peszticidektől, amelyek hosszú távon életveszélyesek lehetnek a szervezetre nézve.