Ha már cukorbeteg vagy, olvass bele, milyen lehetőségek léteznek a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére: "A 2-es típusú cukorbetegség kezelése"
Mellrák és a grapefruit fogyasztás
A dél-kaliforniai és hawaii kutatók a British Journal of Cancer című szaklapban számoltak be vizsgálataik eredményéről. Ötvenezer, a változó koron már túlesett nőt vizsgáltak meg, és megállapították, hogy körükben 30 százalékkal növeli a mellrák kialakulásának a kockázatát napi negyed grapefruit elfogyasztása.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a citokróm P450 3A4 nevű molekula szerepet játszik az ösztrogén-hormonok anyagcseréjében, a grapefruit pedig blokkolja ezt a molekulát, s ezzel hozzájárul az ösztrogénszint növekedéséhez.
Azoknak a nőknek ugyanis, akik naponta elfogyasztanak legalább egy negyed grapefruitot, magasabb volt az ösztrogénszintje.
További kutatások a grapefruit témában
Most először mutatnak jelek arra, hogy egy gyakran fogyasztott élelmiszer növelheti a mellrák veszélyét az idősebb nőknél, a kutatók azonban maguk is elismerik, hogy további vizsgálatok szükségesek. Különösen azért, mert most csak azt vizsgálták, hogy a gyümölcs fogyasztásának milyen lehetséges hatásai vannak - azt azonban nem, okoz-e hasonló bajt a grapefruit lé.
Forrás: stop.hu