Harvie és munkatársai 88 olyan nőnél alkalmazták 4 hónapon keresztül újszerű diétájukat, akiknek családjában mellrák fordult elő. A nők egyharmada napi 1500 kcal-t tartalmazó mediterrán étrenden volt, egyharmada a korábbival egyező módon étkezett, a harmadik harmadba tartozók pedig heti két napon keresztül szinte szénhidrát mentesen étkezett anélkül, hogy a kalória-bevitelt mérsékelték volna. Ezen egymás után következő két napon semmilyen lisztesárút és édességet nem fogyasztottak, csupán húsárúkat és sajtféléket, párolt zöldfőzelékeket, zöldségeket, salátákat, paprikát, paradicsomot, gombát, brokkolit, karfiolt, padlizsánt. E napokon egy szem gyümölcs képezhette a cukorbevitelt. Négy hó alatt súlyuk 4,5 kg-mal csökkent, szemben az 1500 kcal-ás diétán lévőkkel, akik csupán 2,5 kg-ot fogytak. A harmadik csoportba tartozók súlya nem változott. A heti két szénhidrátszegény napot a résztvevők nagyon jól tolerálták. (Több kérdés is felmerülhet a vizsgálat kapcsán: hosszú távon milyen sikerrel alkalmazható a módszer, milyen esélye van az így diétázók visszahízására, inzulinnal kezelt, de még szulfanilurea terápián lévő cukorbetegek alkalmazhatják-e, - valószínűleg nem vagy csak nagyon nagy körültekintés mellett - a referáló megjegyzése).
Forrás: CTRC-AACR San Antonio Breast Cancer Symposium