A korai étkezők többet fogyhatnak
Egy friss, másik referátumban szereplő tanulmány szerint nem mindegy az sem, hogy reggelizés előtt vagy után végeznek fizikai aktivitást. Most az étkezési időpontok kerültek elemzés alá. Egy új vizsgálat keretében, melyet a bostoni Women’s Hospitalban Frank Scheer vezetésével végeztek, 420 személyt vizsgáltak egy 20 hetes súlycsökkentő program keretében. A résztvevőket két csoportra osztották: korai étkezők, akik az ebédet – mint főétkezést, mely a napi kalóriabevitel 40%-át tette ki – délután 3 előtt fogyasztották el, és a késői étkezők, akik ugyanezt 3 után tették. A korábban ebédelők 25%-kal többet fogytak. A másik két étkezés időpontja nem befolyásolta a fogyás mértékét. A vizsgálók megjegyzik, hogy a szervezetnek van egy sajátos bioritmusa. Ennek megbontása az anyagcsere zavarához vezet. Pl. a reggeli kihagyása esetén a szervezet ún. „tartalékra” állítja az anyagcserét, mely a nap későbbi szakaszán túlevéshez és így súlygyarapodáshoz vezet. Tehát fontos, hogy a nap első felében fogyasszuk el az étel túlnyomó hányadát és soha ne hagyjuk ki a reggelizést.
Forrás: International Journal of Obesity, 2013. január 23.