Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Hogyan alkalmazkodik a szervezetünk a télhez? Miért esik jobban a forralt bor télen, mint nyáron? Mit együnk a hideg téli napokon?

Diabetes Portál


Szerző: Dr. Boros Szilvia


Hogyan étkezzünk helyesen télen?

Az évszakok váltakozásával együtt testünk működése is átalakul, amely a környezeti hőmérsékletnek, szélnek, páratartalomnak, éjszakák és nappalok hosszeltérésének köszönhető. Mit együnk télen?

Hogyan étkezzünk helyesen télen? Grapefruit és forraltbor Az emberi szervezet fantasztikus működésének köszönhető, hogy nagyon jól tud alkalmazkodni a környezeti hőmérséklet változásaihoz. A nyári rekkenő hőségben megsokszorozódik a hőleadás, jóval több hűsítő folyadékra van szükség, hiszen a szervezetet meg kell védeni a felhevüléstől. Ilyenkor nagyon jól tud esni minden olyan ital és gyümölcs, amelynek savanykás-kesernyés íze van. Nem véletlenül, hiszen ez az a két íz, amely kifejezetten hűtő érzetet kelt, gondoljunk a grapefruitra vagy a cukor nélküli langyos zöldteára. Nyáron szinte nem is kívánjuk a főtt ételt, legkedveltebb levesféleség a hideg gyümölcsleves. Az sem véletlen, hogy ilyenkor egy cézársalátának jobban tudunk örülni, mint egy marhapörköltnek, desszert gyanánt pedig inkább fagylaltot eszünk palacsinta helyett. Ehhez képest télen mintha minden megfordulna. Nem a hideg levesre vágyunk, hanem a forró, melegítő ételekre. Milyen jól tud esni egy bögre kakaó vajas-mézes kaláccsal egy fagyos téli vasárnap reggelen! Ebédre egy tányér babgulyás, majd túrós csusza tepertővel. Késő délután pedig egy pohár forraltbor szinte megszépíti az elmúlás rideg hónapjait. Lássuk, miről is van szó! A hideg hatása a szervezetre Mi történik, ha fázunk? Egy idő után vacogni kezdünk, amely nem más, mint egy védelmi reakció. Arról van szó ugyanis, hogy a hideg hatására a bőr alatti erek összehúzódnak, a vérellátás csökken, az izmokban görcsös összehúzódások jelentkeznek, az arc izmai kialakítják a vacogást. Ha nem védekezünk kellőképpen, akkor ebből az állapotból súlyos szövetkárosodás alakul ki: a végtagok, ujjak, orr, stb. sejtjei visszafordíthatatlanul károsodnak, elhalnak, megfagynak, legsúlyosabb esetben beáll a halál. Ne fessük az ördögöt a falra, hanem inkább kanyarodjuk vissza ahhoz, milyen környezeti és egyéb faktorok tudják tetézni a hideg érzetet illetve a szervezet lehűlését: 1. Dohányzás: köztudott, hogy a nikotinnak érösszehúzó hatása van, így télen a kéz ujjaiban gyakran jelentkezik teljes kontrakció (összehúzódás), amely heves fájdalommal társul. 2. Szabadban történő testmozgás, mivel több hőt adunk le a szaporább légzéssel. 3. Magaslaton, hegyekben: mivel ritkább a levegő, kevesebb oxigént tudunk egy légvételre bejuttatni a keringésbe, ezért reflexesen szaporábban lélegzünk, következményesen több hőt adunk le. 4. Szél: hatására a hőérzet megváltozik, amely gyorsítja a lehűlést. 5. Fáradtság: jelentősen csökkenti a hidegtűrő képességet, ezáltal gyorsítja a lehűlést. 6. Éhség: a szervezet a saját tartalékait kezdi felélni, amely igen nagy energia veszteséget jelent. 7. Folyadékhiány: mivel a hideg hatására több folyadékot vesztünk. Hogyan védekezzünk a hideggel szemben? Első és legfontosabb dolog, hogy mire beköszönt a tél, legyen erős szervezetünk védekező rendszere. Ehhez nem kell mást tenni csak: 1. változatosan étkezni, ezt legegyszerűbben úgy érhetjük el, hogy figyeljük az ételek színét és lehetőség szerint minden nap együnk legalább hatféle színt: fehéret (párolt hal, joghurt, kefír, túró, csirkemell, rizs, stb.), sárgát (pl. húsleves, tojás, narancs, mandarin, méz, stb.), pirosat (pl. paradicsom, pirospaprika, kaviár, lazac, stb.), kéket-lilát (szilva, szőlő, szederlekvár, stb.), zöldet (pl. sóskát, borsót, zöldbabot, brokkolit, stb.), barnát (pl. kenyeret, mandulát, mogyorót, kakaót, stb.). 2. kerülni a cukrozott ételek fogyasztását. Ugyanis a sütemények és egyéb cukrozott édességek, ételek hatására az immunsejtek száma megváltozik, gyulladásos faktorok szabadulnak fel, melyek hatására megsokszorozódik a felső légúti betegségek kialakulásának rizikója. Gyümölcsöket fogyasszunk desszert gyanánt. 3. zsírszegény ételeket fogyasztani. Nem mindegy az sem, hogy milyen zsiradék rejlik abban az ételben, amelyet elfogyasztunk, mivel számos vizsgálat bizonyította, hogy az úgynevezett omega-6 zsírsavak túlzott bevitele fokozza a gyulladásos faktorok termelődését, tehát hajlamosít a felső légúti, és egyéb fertőzés, gyulladás kialakulására. Tehát ne együnk annyi napraforgó olajjal készült ételt, hanem inkább a halakat fogyasszuk és főzzünk olíva olajjal. 4. legalább negyed kiló zöldségfélét és ugyanennyi gyümölcsöt fogyasztani: rengeteg vitamint, ásványi anyagot, folyadékot tartalmaznak, amelyek több szempontból is igen kedvező hatást fejtenek ki szervezetünkben. Soha ne feledkezzünk el erről! 5. probiotikus joghurtot fogyasztani: mivel rendkívül erős immunvédő hatást fejt ki. Nem csak a tápcsatornát védi a kórokozók bekerülésével szemben, hanem az egész szervezet immunvédelmét is jelentősen erősíti. Hogyan táplálkozzunk télen? Természetesen a fent leírtakat érdemes a téli hideg napokon is szem előtt tartani. Emellett ügyeljünk arra, hogy szervezetünknek melegítésre van szüksége, nem pedig hűtésre. Ezért a nyári étkezéssel ellentétben ne a savanyú-keserű ízeket keressük, hanem a sósakat, édeseket. Például zöld saláta helyett levest vagy főzeléket, édes mandarint, banánt, kevés mandulát vagy földi mogyorót fogyasszunk. Fagylalt helyett kevés aszalt datolyát, fügét válasszunk desszertnek.

Forrás: HáziPatika.com




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Cellulit

A cellulit vagy más néven narancsbőr a bőr göröngyös, narancshéjra emlékeztető... Tovább

Aceton

    Ún. ketontest, amely súlyos inzulin hiányos állapotban felszaporodik a vérben.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban Cukorbetegség és a fogak: így jelezhetnek a korai szakaszban
Sokan nem is sejtik, hogy a szájüregük árulkodhat az általános egészségi állapotukról....
Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég! Cukormentes étlap a szálloda éttermében - Egészségtudatos szolgáltatásokat, több vendég!
Kínálj cukormentes fogásokat a szállodai étteremben, vonzz több egészségtudatos vendéget...
Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben Az ápolói munka legnagyobb kihívásai: ezzel néznek szembe nap-mint-nap az egészségügyben
Az ápolói munka nap-mint-nap komoly fizikai és mentális kihívásokkal jár. Tudd meg, milyen...
5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet 5 gyakori hiba, amit egy friss cukorbeteg elkövet
A diagnózis után hirtelen rengeteg információ zúdul rád: mit ehetsz, mikor kell mérned a...
Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben? Hogyan mérjük meg a cukrunkat diszkréten étteremben?
Ha cukorbetegséggel élsz, a vércukorszint rendszeres ellenőrzése az életed része, akár...
Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos Egyre több településen van bajban a háziorvosi rendelés: egyre kevesebb az orvos
A háziorvosi ellátás hiánya egyre több településen okoz problémát Magyarországon. A...
Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk? Hogyan zajlik a sérv műtét és mire számítsunk?
A sérv gyakran fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal járó állapot, amely sokak életét...
Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel? Utazás cukorbetegként: hogyan készülj fel?
Cukorbetegként az utazás különös előkészületeket igényel, különösen, ha szállodában...
Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
címkék: