Amerikai kutatók vizsgálatokat végeztek annak tisztázása érdekében, hogy miképpen befolyásolhatja az étel energia értékére való utalás a menü kiválasztását. Három faja étlapot kreáltak: az egyiken hagyományos módon nem volt utalás az energiatartalomra. A másik étlapon minden étel mellett feltüntették a kalória tartalmát, a harmadikon zöld jellel jelölték a 400 kalória alatti, sárgával a 401-800 kalória közötti, pirossal a 800 kalória feletti energiatartalmú ételeket. A kalória tartalom nélküli étlap alapján fogyasztóknál egy átlagos vacsora energia tartalma 817 kcal volt, a színjelzéssel ellátott étlapok alapján választók esetében ez az érték 696 kcal-át, míg a részletes kalória-információval szolgáló étlapok alapján választók esetében 765 kcal-át tett ki. Az egészségükre tudatosan figyelők mérsékelték legjobban a kalória felvételüket a megfelelő információkkal ellátott étlapok segítségével. Egyértelműnek tűnik, hogy feltétlenül kívánatos lenne az étlapokon az egyes fogások mellett a kalória tartalmára is utalni, segítve ez által is a tudatosan étkezni akarókat.
Forrás: International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2013. február, online