Vega étrend: könnyű saláta
Célszerű és hasznos, ha minden étkezésünket nyers ételekkel vezetjük be (ennek miértjére egy későbbi cikkünkben hamarosan visszatérünk). Télen hagyjuk a paradicsomot, paprikát és uborkát a hipermarketek polcain, válasszunk inkább az évszaknak megfelelő zöldségeket! Kellő kreativitással ezerféle salátát összeállíthatunk. Egyszerű és ízletes például a reszelt alma-cékla saláta savanyú káposztával összekeverve, zöldpetrezselyemmel megszórva, esetleg pár gerezd dióval díszítve. A salátát célszerű akkor elkészíteni, mikor már a fazékban rotyog a levesünk, főételünk.
Tápláló levesek
Téli estéken mindig jólesik munkából hazajövet egy gőzölgő, sűrű, testes leves. A vegyes zöldséglevesek szinte bármilyen zöldségből elkészíthetőek, változatosságukat a felhasznált fűszerek is fokozzák. A krémleveseket nem feltétlenül kell tejjel-tejszínnel sűríteni; akkor a legízletesebbek, ha csak saját anyagból történik a sűrítésük - nemes egyszerűséggel turmixgép vagy botmixer segítségével. Levesbetétként használhatunk pirított kenyérkockát, kukoricagaluskát, hajdinát, rizst - fő a változatosság! Bátrabbak apróra vágott nyers zöldségdarabkákkal is kísérletezgethetnek!
Egyszerű főfogás
A legfőbb alapanyagcsoportok: zöldségek, gabonafélék, hüvelyesek, olajos magvak, és a gomba. A szója- és gabonaalapú húspótlókat is kipróbálhatjuk, de ne kerüljenek túlsúlyba. A legtöbb magyaros egytálétel elkészíthető vega verzióban is, illetve sokféle nemzet konyhájából választhatunk.
Kímélő desszert
Jeles napokon vagy "jutalomfalatként engedjük meg magunknak a desszerteket is! Itt is a gyorsan elkészíthetőek viszik el a pálmát: sült, mézes dióval töltött alma (de anélkül is finom), sütőtök, házi készítésű pudingok kukoricakeményítőből és gyümölcsökből, növényi tejjel felfőzve. Édesítéshez használhatunk mézet, nyírfacukrot vagy steviát. Népszerű édesség a kész gyümölcsjoghurtnál egészségesebb és finomabb, gyümölcspürével dúsított joghurt vagy szójajoghurt.
A vega konyha változatossága
A vega konyha elképesztő változatossággal kecsegtet, korlátok szinte nem léteznek, akár vegetáriánus, akár vegán étrenddel kísérletezünk. Hagyjuk az egzotikus alapanyagokat, ám ismerjünk meg a régen elterjedt és manapság újra felfedezett hozzávalókat is (csicsóka, hajdina stb.). Leljük örömünket ezekben a rendkívül ízletes, könnyen elkészíthető és egészséges ételekben!
Forrás: www.hazipatika.com