Hogyan táplálkozzon a diabéteszes? Ajánlás Dr. Fövényitől és az Amerikai Diabetes Társaságtól
Fehérjék
· 2-es típusú cukorbetegek esetében a fehérje fogyasztás növeli az inzulin elválasztást anélkül, hogy a vércukor emelkedne. Ezért a sok fehérjét is tartalmazó szénhidrátok fogyasztása nem véd a hipoglikémia ellen (B)
· Vesebetegség esetén – albuminuria esetében – nem tűnik szükségesnek a fehérjebevitel megszorítása (B)
Zsírok
· Nem egyértelmű, hogy egy-egy egyén számára milyen mennyiségű zsír fogyasztása lenne ideális, ezért erre nézve az egyéni szempontok veendők figyelembe (C)
· A zsírok minősége fontosabb, mint azok mennyisége (B,C)
· Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban (pl. olivaolaj) gazdag mediterrán étrend javíthatja a cukorszintet és csökkentheti az érrendszeri kockázatot, ezért inkább ajánlható, mint az alacsony zsír- és magas szénhidrát tartalmú diéta (B)
· Sok hosszú lánci omega-3 zsírsavat tartalmazó halak fogyasztása hetente kétszer ajánlott (B)
· Ami a telített zsírsavak, koleszterin és transz-zsírsav fogyasztását illeti, cukorbetegek esetében az ajánlások megegyeznek a nem cukorbetegekre vonatkozókkal (C)
· Nem támasztják alá evidenciák az omega-3 zsírsavak külön fogyasztását az érrendszeri megbetegedések megelőzése céljából (A)
Mikrotápanyagok és növényi eredetű szerek
· Nincs egyértelmű evidencia cukorbetegek esetében ásványi sók fokozott bevitelére, amennyiben nem mutatható ki azok hiánya (C)
· Az antioxidáns C és C-vitamin és karotin fogyasztása sem javasolható, mivel nincs bizonyíték hatásosságukra (C)
· Nincs egyértelmű bizonyíték a króm, a magnézium és a D-vitamin anyagcserét javító hatására (C)
· Nem bizonyított a fahéj és más növényi eredetű készítmények hatásossága sem (C)
Alkoholfogyasztás
· Ha a felnőtt cukorbeteg alkoholt kíván fogyasztani, azt mérséklettel tegye: nő ne igyon többet, mint egy napi adagot (1 dl bor, vagy 2 dl sör, vagy 3 cl tömény), férfi pedig napi két adagot (C)
· Az alkoholfogyasztás hipoglikémia fokozott veszélyével jár, különösen inzulinnal vagy inzulin elválasztást fokozó szerekkel (szulfanilureákkal) kezelt cukorbetegeknél.
Nátrium bevitel
· Mind a nem diabéteszes egyének, mind a cukorbetegek számára a napi nátrium fogyasztás 2.300 mg alatt tartandó (B)
· Hipertoniás cukorbetegek esetében a nátrium bevitel további csökkentése szükséges (C)
A referáló megjegyzései: Az evidencia szintek között a legmagasabb szint az A szint azt jelenti, hogy az állásfoglalás alapját véletlenszerűen csoportosított (randomizált), nagy esetszámmal végzett klinikai vizsgálatok, esetleg ezek ún. metaanalízise képezik. A B szint alapját nem randomizált klinikai vizsgálatok képezik. A C és D és E szintek kisebb esetszámú klinikai vizsgálatok, nagy esetszámú megfigyeléses vizsgálatok, ill. nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek véleménye alapján fogalmazódnak meg.
A testsúlycsökkentés fontosságát nem szükséges külön hangsúlyozni. Ami az ún. makro-tápanyagok (szénhidrátok-zsírok-fehérjék) egymáshoz viszonyított arányát illeti, az állásfoglalás hangsúlyozza a teljesen egyénhez történő igazítást. Akár 10% körüli szénhidrát hányad is alkalmazható megfelelő körülmények között, de világszerte egyértelmű elmozdulás észlelhető az 50%-os szénhidrát hányad csökkentése irányában, mely egyúttal a fehérje hányad növelését is jelenti. Amennyiben mindez korlátozott időn át, energiaszegény étrend mellett valósul meg, semmilyen mellékhatással nem kell számolni. A cukorhelyettesítők értékelésekor nem történik említés az eritritre, mely sem szénhidrátként nem hasznosul, sem kalóriát nem képez.
A fehérjék korlátozásának felesleges volta vesebetegek esetében újdonságnak számít. A zsírbevitel ajánlott formája az egyszeresen telített zsírsavak, melyek nem csak az olivaolajban, hanem a napraforgó és repce olajban is nagy mennyiségben fordulnak elő. Legutóbb több közlemény is foglalkozott a tejzsírok viszonylagos ártalmatlanságával.
Nagyon fontos szempontot képez a mikroelemek és növényi szerek használatának a felesleges volta. Sok cukorbeteg feleslegesen költi pénzét ezekre, különösen a krómkészítményekre. Emellett megszívlelendő a nátrium bevitel drasztikus csökkentése, mely hazai viszonyok között az átlag 8 g-os konyhasó bevitel megfelezését jelenti.