A mandula hatására csökkenő HBA1c érték
A nem cukorbetegeknél is 7 százalékos csökkenést hozott az étkezés előtti mandula-nassolás. A rendszeres mandulafogyasztással a vizsgálat 12 hetes időtartama alatt 4 százalékkal csökkent a 2-es típusú cukorbetegek HBA1c értéke, sőt a BMI-jük is ugyanennyivel lett kevesebb. Egy másik tanulmány szerint a mandula nemcsak a vércukorszint, hanem a koleszterinszint szabályozásában is segíthet.
Bontsuk ki tehát a mandulás zacskót és nassoljunk szabadon az étkezés előtt – vagy mégse? Arról nem szólnak a híradások, hogy az inzulinnal kezelt cukorbetegek hogyan fogyasszák a mandulát. Náluk az inzulin típusa is befolyásolja az étkezési időket: a hagyományos inzulinokkal kezelt betegeknek az inzulin beadását követően várniuk kell az evéssel - ezzel szemben a modern inzulint kapó betegek azonnal ehetnek. Nem árt tehát az óvatosság.