Inzulin megerősítése
A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak sikerült megerősíteni az inzulin kémiai szerkezetét anélkül, hogy megváltoztatta volna a molekula hatékonyságát, így a gyógyszer képes magas hőmérsékletnek is ellenállni.Bianca van Lierop vegyész az ausztrál médiának így magyarázta: "A tejhez hasonlóan az inzulint is hűtőben kell tartani, mivel a 4 Celsius fok feletti hőmérséklet hatására elkezd lebomlani és inaktiválódik. Ezért olyan nehéz az inzulinkezelés fenntartása azokon a területeken, ahol nem áll rendelkezésre elegendő hűtő vagy az azok működéséhez szükséges áram."
A kutató 2005-ben kezdett az inzulinnal foglalkozni. A molekula kémiai szerkezetét megváltoztatta: az instabil diszulfid-hídakat stabilabb szénhidakra cserélte. Az így létrejött molekula már képes volt magasabb hőmérsékleteknek is ellenállni. Sőt, az újfajta inzulin a magas hőmérsékleten történő tárolás során sem bomlik le.
Talán nem sokára lesz szájon át bevehető inzulin is
Az inzulin instabil természete kémiai szerkezetéből adódik: két különböző fehérjeláncot kötnek össze az instabil diszulfid-hidak. A létező inzulinfajták instabilitása megnehezíti a cukorbetegek kezelését.
"Az inzulin úgy viselkedik a receptorával szemben, mint kulcs a zárban" - magyarázta a kutatónő. "Amikor az inzulin a receptorhoz kötődik, kinyílik a zár, és a sejtek felveszik a cukrot a vérből. Az inzulin a 'zárban' azonban alakváltozáson megy keresztül, és ez a végső alak egyelőre még nem ismert."
Van Lierop szerint ennek megismerése elősegítheti a kisebb, egyszerűbb, nem-fehérjetermészetű inzulinmolekulák kifejlesztését, amelyeket akár szájon át is lehet majd adagolni. A kutató számos szabadalmi kérelmet nyújtott be a "dicarba inzulinnal" és az előállításukhoz felhasznált eljárással kapcsolatban.
Forrás: Medipress