A citrommal ízesített víz viszont gátolja a vesekőképződést
A szakember szerint meleg időben napi hat pohárnál több jeges tea elfogyasztása jelentősen növeli a vesekő kockázatát. Az oxalát minden teában ott van, akár hideg, akár meleg, de a jeges változat a veszélyes. Milner szerint a különbség abban van, hogy hirtelen és sok tea megivása nyáron jeges ital formájában nagy térfogatot jelent és ez hajlamosít vesekő keletkezésére.
Mivel frissítő, nem puffasztóan szénsavas és általában nem drága ital, a jeges tea világszerte igen népszerűvé vált. Az Egyesült Államokban a kereskedelmi statisztikák adatai szerint az amerikaiak évente kilenc milliárd liter jeges teát eresztenek le a torkukon.
"Szomjúság ellen és a vízvesztés pótlására legjobb a víz" - mondta Milner. "A vizet citrommal ízesíthetjük, mert abban sok a citrát, ami gátolja a vesekövek növekedését" - tette hozzá.
A vesekőképződés ellen még arra is figyelni kell, hogy keveset együnk olyan ételekből, melyek sok oxalátot tartalmaznak. Ilyen étel a sóska, a spenót vagy a rebarbara és a dió.
Forrás: MTI