Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

Joghurttal csökkenthető a cukorbetegség kialakulási esélye - Napi egy pohárral is segíthet!

Diabetes Portál



Joghurttal csökkenthető a cukorbetegség kialakulási esélye - Napi egy pohárral is segíthet!

A legújabb kutatások szerint a rendszeres joghurtfogyasztás jelentősen csökkentheti a diabétesz kialakulási esélyeit. Azonban nem csak a joghurtnak, hanem más, erjesztett tejtermékeknek, például a túrónak is hasonló jótékony egészségügyi hatásai vannak.  

cukorbetegség
 
 
A joghurt, valamint az alacsony zsírtartalmú sajtok rendszeres fogyasztása 11 év alatt mintegy 24 százalékkal csökkentheti a cukorbetegség kialakulási esélyét. A legjobb azonban, ha hetente négy és fél pohár (poharanként 125 gramm) joghurtot fogyasztunk el, ez ugyanis 28 százalékkal csökkenti a cukorbetegségre való hajlamot.
 
A Cambridge Egyetem tudósai szerint a mostani kutatás segíthet felhívni az emberek figyelmét arra, hogy egyes élelmiszereknek milyen fontos szerepük lehet a krónikus betegségek prevenciójában.
 
"Szinte állandóan csak arról hallhatunk mindenhol, hogy bizonyos élelmiszerek, például a cukros üdítők, milyen rosszat tesznek az egészségünknek - nyilatkozta Dr. Nita Forouchi, az Orvosi Kutató Tanács (MRC) járványtani szakértője - Ezért az emberek számára biztató lehet, ha tudomást szereznek róla, hogy vannak ételek, amik pozitív hatással vannak az egészségre."
 
A kettes típusú cukorbetegség kialakulásában nagyon nagy szerepet játszanak az életmódbeli tényezők, például a túlsúly, az ülő életmód és az egészségtelen étrend. Kettes típusú cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha a szervezet fokozatosan elveszíti a cukor lebontásának képességét, aminek következtében a cukor felhalmozódik, és károsítja a belső szerveket.
 
A mostani kutatás során a tudósok összesen 4255 résztvevő étkezési szokásairól gyűjtöttek adatokat 11 éven keresztül. Ez idő alatt összesen 753 páciensnél alakult ki kettes típusú diabétesz.
 
Az adatok szerint az alacsony zsírtartalmú erjesztett tejtermékeket fogyasztók körében több mint húsz százalékkal alacsonyabb volt a cukorbetegség előfordulása. Sőt, a rendszeres joghurtfogyasztók esetében 28 százalékkal volt alacsonyabb a cukorbetegség kialakulási esélye. Ez azonban csak azokra volt jellemző, akik hetente legalább négy és fél, 125 grammos joghurtot elfogyasztottak.
 
A tudósok szerint az erjesztett tejtermékek a probiotikus baktériumoknak, valamint a K-vitamin-tartalmuknak köszönhetik jótékony egészségügyi hatásaikat.
 
A kutatás részletes leírása a Diabetologia című orvosi szaklap legfrissebb számában olvasható.
 

Forrás: hazipatika.com




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Diabétesz szakszótár

Abszolút inzulinfüggőség

Kívülről adagolt inzulin nélkül az élet tartósan nem tartható. Tovább

Aceszulfám

   Kalóriamentes édesítőszer, mesterségesen előállított, hőstabil,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: