Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További részletek itt!

A kakaó enyhítheti a cukorbetegség szövődményeit: a flavanolok jótékony hatásai

Diabetes Portál



A kakaó enyhítheti a cukorbetegség szövődményeit: a flavanolok jótékony hatásai

Talán meglepő, de a kakaó hamarosan felkerülhet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott élelmiszerek listájára: egy új, átfogó vizsgálat eredményei szerint a flavanolokban gazdag kakaóital - a meghatározott mennyiségben történő fogyasztás esetén - kifejezetten jót tesz a diabéteszes betegek ereinek.

A flavonoidok jótékony hatásai

 

A kakaó kedvező élettani hatásaiért a flavonoidok közé tartozó természetes növényi vegyületek, a flavanolok felelősek: a különféle flavonoidok a kakaó és a csokoládé mellett előfordulnak a teában, a vörösborban, valamint egyes gyümölcsökben és zöldségekben is. Ahogy arról az Amerikai Kardiológiai Társaság folyóiratának most megjelenő számában olvashatunk, a 2-es típusú (inzulinnal nem kezelhető) diabéteszben szenvedő páciensek érműködése a súlyosan rendellenesről a normálisra változott az egyhónapos kakaó-kúrát követően, melynek során a résztvevők különleges összetételű, flavanolokban gazdag kakaót fogyasztottak. A tapasztalt javulás nem maradt el attól, amit testgyakorlással vagy a cukorbetegek által közönségesen szedett gyógyszerekkel lehet elérni: eszerint akár élvezetesen is küzdhetnénk a legtöbb cukorbeteg halálát okozó szív- és érrendszeri megbetegedések ellen.

Dr. Malte Kelm (Aacheni Egyetem, Németország) és munkatársai először a magas flavanoltartalmú kakaó alkalmazhatóságát vizsgálták egy kisebb, 10 fős betegcsoporton: ennek során az érműködés mutatóinak alakulását követték nyomon három különböző napon, eltérő mennyiségű flavanolt tartalmazó kakaó elfogyasztása után. A vizsgálat második szakaszában a huzamosabb ideig (egy hónapig) fogyasztott kakaó hosszútávú hatásait mérték fel: a 41 cukorbeteget véletlenszerűen osztották be a 321, vagy a mindössze 25 milligrammnyi flavanolt tartalmazó kakaót napi háromszor fogyasztó csoportok valamelyikébe. A két csoportnak adott kakaó egyébként minden érzékelhető tulajdonságában - színében, illatában, ízében - tökéletesen megegyezett, és még maguk a vizsgálatvezetők sem tudhatták, hogy melyik beteg melyik fajta kakaót kapja.

Az érműködést először a vizsgálat első napján, az első adag kakaó adása előtt, majd utána két órával tesztelték; mindezt megismételték a 8. és a 30. napon is. Az erek funkciójának felmérésére az úgynevezett FMD-tesztet (Flow-Mediated Dilation: átfolyás okozta értágulat) alkalmazták. A módszer az artériák fokozott szöveti oxigén- és tápanyagigényre adott tágulási válaszképességét határozza meg: a teszt során ultrahangos képalkotó eljárás segítségével mérik meg a kart ellátó artéria átmérőjét, majd az alkart néhány percre elszorítják egy vérnyomásmérő mandzsetta felfújásával. Az elszorított alkarban ez idő alatt vér- és oxigénhiány alakul ki, amit a szervezet azzal próbál kompenzálni, hogy több vért irányít az érintett izmokhoz. Egészséges emberben az artériák belső burkolata, az endotélium érzékeli a megnövekedett véráramlást, majd kémiai jeleket küld a simaizomsejtekből álló réteg felé: az artériák ennek hatására kitágulnak, a többlet vér pedig könnyebben átáramlik.

Az egészséges alanyokban a tágulás mértéke átlagosan 5,2 százalékos volt. A cukorbetegek FMD-válasza a felmérés kezdetekor ugyan még messze elmaradt a normálistól (az első adag kakaó elfogyasztása előtt mindössze 3,3%-osnak adódott), két órával az első adag kakaó megivása után viszont már 4,8%-osra emelkedett, és a javuló tendencia egészen a vizsgálat végéig folytatódott. A 8. napon a kakaó előtti érték 4,1%, a kakaó utáni 5,7%-os volt, a 30. napra pedig 4,3%-ig, illetve 5,8%-ig emelkedett a két érték. Valamennyi változás statisztikailag is kimutathatónak bizonyult, az alacsony flavanoltartalmú kakaót fogyasztók csoportjában ugyanakkor egyik vizsgált időpontban sem javult jelentősen a kakaó előtti és a kakaó utáni FMD-válasz - olvasható a tanulmány eredményeit bemutató sajtóközleményben.

A felmérés során használt kakaót, amely az átlagos napi flavanolbevitelnek (20-100 milligramm) a többszörösét tartalmazza, nem árulják a közönséges boltokban. A kutatók emiatt hangsúlyozzák, hogy vizsgálataiknak korántsem az a tanulsága, hogy a cukorbetegek mostantól mértéktelenül "nyakalhatják" a kakaót, hanem sokkal inkább az, hogy a táplálékkal bevitt flavanol ígéretesnek mutatkozik a szívbetegségek megelőzésében. "Mivel a gyógyszerekkel történő kezelés gyakran nem elég hatékony a cukorbetegség szövődményeinek a megelőzésében, az orvosoknak nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük arra, hogy betegeiket a megfelelő életmódbeli változtatásokra is rábírják: ezek egyik eszköze lehetne a jövőben, ha a cukorbetegek - a szükséges mennyiségben - időnként kakaót is fogyasztanának" - tette hozzá Kelm.

Forrás: Origo




Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

Kapcsolódó tartalmak:

További cikkek ebben a témában

Diabétesz szakszótár

Analóg inzulinok

Néhány helyen megváltoztatott aminósav sorrendű vagy az inzulinmolekulához kapcsolt... Tovább

Biomarker

Az egyén egy adott betegséggel szembeni fogékonyságát vagy egy adott expozíció... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma:

Átlagos értékelés: 0.0

Legfrissebb hírek

Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el? Pályakezdő dietetikus - Hogyan indulhatsz el?
Indulj el sikeresen dietetikusként! Tippek a pályakezdéshez, álláskereséshez,...
Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással? Mi történik, ha cukorbetegként nem foglalkozunk a fogszuvasodással?
Cukorbetegként a fogszuvasodás kezeletlenül súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
 Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára Ezek a legjobb sportok cukorbetegek számára
A cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos a rendszeres testmozgás, hiszen nemcsak a...
5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell 5 dolog, amire cukorbetegként fokozottan figyelned kell
A cukorbetegség számos területen megváltoztatja az életünket és az egészségi...
Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni? Az őszi wellness jótékonysága – Miért kellene receptre felírni?
Fedezd fel, miért érdemes ősszel wellnessezni! A természet közelsége, a melegvizes fürdők...
Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett? Milyen fogimplantátumot válasszon 60 felett?
60 felett is van lehetőség tartós és esztétikus fogpótlásra. Tudja meg, milyen...
A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet? A cukorbetegség első jelei: miért fogyasztasz mérhetetlen mennyiségű vizet?
A cukorbetegség korai jelei közé tartozik a szokatlanul nagy mennyiségű víz fogyasztása....
A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély A cukorbetegség egyik legveszélyesebb szövődménye: a lábfekély
A cukorbetegség súlyos szövődménye lehet a lábfekély, amely fertőzésekhez, és akár...
Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél Ezért gyakoribb a fogvesztés a cukorbetegeknél
A fogvesztés mindenképpen ijesztő lehetőség, azonban egyes betegségek, például a...
Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez! Vércukorcsökkentő pékáruk házilag: Ezt a lisztet használd kenyérsütéshez!
Fedezd fel a vércukorbarát liszteket, amelyek segítenek egészséges házi pékáruk...
címkék: 1-es típusú cukorbetegség, 2-es típusú cukorbetegség