Csökkentheted a bevitt kalóriákat
Tudtad, hogy van pár apró trükk, amivel több kalóriát is lefaraghatsz az étrendedben? Elsőnek nem is lényeges precíz kalóriaszámolgatásba bonyolódni, elég ha ezen a néhány dolgon változtatsz és egy egészségesebb életmódot kezdesz el és a fogyás is beindul! Nyilván később lehet és kell is komolyabban hozzáállni az étrendtervezéshez, de miért ne kezdenénk egyszerűen, ha lehet?
Csökkentsük a “rossz” zsiradékot!
Tudtad, hogy a zsír a legnagyobb kalóriaforrás? A legtöbb energiát a zsír juttatja a testedbe: 1 gramm zsír 9 kcal Viszont ezzel szemben a fehérjék és a szénhidrátok csak 4 kcal-t tartalmaznak. Szóval – az esszenciális és jó zsírokon kívül minimalizáld a fogyasztásukat: light termékekkel (cukormentesek legyenek, ne csak csökkentett cukortartalmúak és a zsírtartalomra is figyelni kell) vagy épp azzal, ha sütésnél nem használsz sok olajat.
Vizen is meg lehet párolni a zöldséget és a húst – és a tapadásmentes teflonedények, wok edények, sütőzacskók mind-mind kiváló dolog arra, hogy kevesebb zsiradékkal, de ugyanolyan szaftosan süssük ki az ételeket. Ha mégis olajozol, akkor ne öntsd az olajat ész nélkül bele az edénybe, elég ha picit meglocsolod vele a felszínét.
Ne használj cukrot, és semmilyen kalóriatartalmú édesítőt!
Amit a legegyszerűbb manapság már helyettesíteni, az a cukor. Arra vigyázz, hogy sok cukorpótló kalóriadús, mint például a méz, nyírfacukor, gyümölcscukor, ezek nem megfelelő választások a diétában! Válassz eritritet vagy steviát, mert ezek nem mesterségesek, mégis kalória nélkül is képesek édesíteni.
Illetve használd a gyümölcsök természetes erejét, ha nem kifejezetten a fogyás a cél: egy kis eper, barack, banán beleturmixolva a tejbe, joghurtba, vagy datolya is kiváló választás lehet, leginkább vegánok szokták használni, mint természetes édesítő, mert könnyen édesebbé teszik az ételeket és italokat.